Cât îi poate costa referendumul pe bucureşteni: 2,4 milioane euro

de:
13 mai 2011
0 Afișari
Cât îi poate costa referendumul pe bucureşteni: 2,4 milioane euro

Cele zece milioane de lei reprezintă suma maximală ce poate fi cheltuită pentru organizarea referendumului. Banii rămaşi necheltuiţi din acest buget se vor întoarce în fondul de rezervă al Primăriei Capitalei şi nu vor putea fi cheltuiţi în alte scopuri, se arată într-un proiect de hotărâre ce va fi supus astăzi spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Tot astăzi, consilierii generali vor trebui să decidă asupra unor modificări privind organizarea referendumului pe Legea Capitalei. Astfel, se propune modificarea datei de organizare de pe 19 iunie pe 26 iunie, dar şi modificarea numărului de întrebări şi a formei acestora.

După o săptămână de negocieri între primarul general, Sorin Oprescu, şi grupurile politice din CGMB, părţile implicate au căzut de acord de principiu doar asupra faptului că trebuie modificată data de organizare şi redus numărul de întrebări. Nu există însă niciun consens clar în ceea ce priveşte numărul întrebărilor şi conţinutul acestora. Astfel, dacă primarul general vorbea de trei întrebări, reprezentanţii USL propun un referendum cu o singură întrebare, în timp democrat-liberalii cred că ar trebui să fie minim patru întrebări la care bucureştenii să răspundă.

În această situaţie, cel mai probabil, fiecare partid va prezenta în şedinţa CGMB de astăzi propria versiune spre aprobare.

Numărul final de întrebări ce va fi aprobat pentru referendum va avea un impact major asupra bugetului. Având în vedere că pentru fiecare întrebare adresată bucureştenilor va trebui tipărit un buletin de vot separat, costul referendumului va fi cu atât mai mare cu cât vor fi mai multe întrebări adresate bucureştenilor.

Primarul general, Sorin Oprescu, a propus joi trei întrebări care s-ar putea regăsi pe buletinele de vot, respectiv:
1. Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale de sector?
2. Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
3. Sunteţi de acord cu alegerea consilierilor generali prin vot uninominal?

Conform hotărârii în vigoare a CGMB privind organizarea referendumului, propus de PDL, PRM şi PNG şi aprobată cu majoritate de voturi, bucureştenii ar fi trebuit să răspundă la 7 întrebări pe tema reorganizării administrative a Bucureştiului:
1. Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala?
2. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie?
3. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?
4. Suntei mulţumiţi de curăţenia din Bucureşti?
5. Vă doriţi o arhitectură unitară in Bucureşti?
6. Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
7. Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

Cookies