BAZAR

Cât durează o căsnicie în România

Durata medie a unei căsnicii în România este de 13,6 ani. Lipsa timpului pe care cei doi parteneri şi-l alocă este doar una dintre cauzele care duc la divorţ, informează Digi24.

Cuplurile acționează de cele mai multe ori într-un mod care nu rezolvă problema, ci care devine o nouă problemă. În loc să vorbească despre suferinţa fiecăruia, care nu are neapărat de-a face cu cuplul, ci e veche şi ar fi apărut în orice situație, ei încep un conflict personal şi modul în care încearcă să rezolve problema, devine o problemă în sine.

În plus, ritmul de viaţă din ce în ce mai haotic îi face pe soţi să petreacă puţin timp împreună, spun psihologii. Iar aceasta este una dintre principalele cauze care duc într-un final, la înstrăinare.

Acele câteva ore petrecute dimineața sau seara nu înseamnă neapărat că sunt petrecute împreună, pentru că ideea de împreună şi senzaţia de împreună sunt date de discuţii de la suflet la suflet, apreciere, tandreţe, timp petrecut frmos împreună şi nu doar unul pe lângă celălalt, unul uitându-se la televizor sau stând la calculator şi celălalt în bucătărie făcând altceva.

Monica Burcea, psiholog, spune că „în general se practică foarte mult plasarea vinovăţiei în grădina celuilalt: tu nu ai făcut, tu nu ai înțeles, tu nu ai fost atent, tu nu ai fost în stare să, eu mi-aş fi dorit, eu am încercat, şi așa mai departe. Aruncarea vinovăţiei poate să te scape de o vinovăţie proprie, dar nu aceasta este soluţia.”

Iar de multe ori, cei doi nici măcar nu mai încearcă să îşi rezolve problemele.

„Fiecare pe canapeaua lui cu televizorul lui, cu cartea lui, cu prietenii lui şi atunci practic ne protejăm suferinţa în felul ăsta închizându-ne, dar asta devine o problemă. Pentru că pe termen scurt da, e linişte. Dar în realitate, pe termen lung devenim foarte distanţi şi o să ne întrebăm ce mai căutăm împreună”, mai spune Bogdana Bursuc.

Toate aceste situaţii duc la separare. Potrivit oamenilor de ştiinţă, divorţul este al treilea motiv major de stres din viaţa unei persoane. Pe primele locuri sunt moartea unui membru al familiei şi pierderea locului de muncă.

Mai mult pe Digi24.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button