Cât de sigur e vaccinul AstraZeneca. Ce știm despre ser

16 mart. 2021
156 Afișari
Cât de sigur e vaccinul AstraZeneca. Ce știm despre ser

Cât de sigur e vaccinul AstraZeneca? Este întrebarea pe care o auzim tot mai des, mai ales în contextul în care  tot mai multe țări suspendă vaccinarea cu serul de la Oxford.

B365.ro încearcă să vă spună cât de sigur e vaccinul AstraZeneca.În mai multe țări, prin folosirea diferitelor loturi, acesta a provocat cheaguri de sânge la unele persoane.

Autoritățile din mai multe țări spun că măsura de suspendare a vaccinării cu AstraZeneca este una de precauție. O atitudine similară a adoptat și România inițial. De astăzi, România va continua vaccinarea cu serul AstraZeneca, după cum au decis autoritățile luni seară.

Studiile celor care au lansat pe piață vaccinul AstraZeneca arată că acesta indică un nivel bun de protecție împotriva COVID-19. Acesta reduce șansa ca cineva să se îmbolnăvească și să aibă nevoie de tratament spitalicesc cu peste 80%.

Cât de sigur e vaccinul AstraZeneca?

BBC notează, în urma mai multor studii efectuate și ale unor păreri avizate că nu există sugestii că vaccinul Oxford-AstraZeneca nu este sigur. Publicația britanică notează că cheagurile de sânge pot apărea în mod natural și nu sunt neobișnuite. Au existat 30 de rapoarte de cheaguri la aproape cinci milioane de persoane cărora li s-a administrat vaccinul. Numărul este mai mic decât numărul care ar putea fi de așteptat să se întâmple în mod natural.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), Organizația Mondială a Sănătății și autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie spun astfel că vaccinul este sigur de administrat.

Cum funcționează acest vaccin?

Este fabricat dintr-o versiune slăbită a unui virus comun pentru răceală (cunoscut sub numele de adenovirus) de la cimpanzei. A fost modificat pentru a semăna mai mult cu coronavirusul – deși, spun specialiștii, nu poate provoca boli.

Odată injectat, acesta învață sistemul imunitar al organismului cum să lupte împotriva virusului real, dacă ar trebui.

Spre deosebire, de exemplu, de vaccinul Pfizer, care trebuie păstrat la o temperatură extrem de rece (-70C), vaccinul de la Oxford poate fi păstrat într-un frigider normal. Acest lucru facilitează distribuirea sa.

Vaccinul Oxford este la fel de bun ca Pfizer?

Studiile arată că vaccinul Pfizer a fost eficient într-un procent de 95%, în timp ce cifra pentru AstraZeneca indică o eficiență de 62%. Dar, spun specialiștii, compararea directă a rezultatelor este dificilă, deoarece există diferențe în modul în care au fost efectuate studiile.

Un studiu recent a constatat că o doză unică de vaccin Oxford a oferit 76% protecție timp de trei luni, iar aceasta a crescut până la 82% după a doua doză.

Funcționează la persoanele în vârstă?

Unele țări europene au oferit inițial vaccinul doar tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, deoarece au spus că există date limitate cu privire la cât de bine protejează persoanele peste 65 de ani.

EMA a aprobat vaccinul în ianuarie pentru utilizare la toate grupele de vârstă, inclusiv la adulții mai în vârstă.

AstraZeneca spune că datele sale în umra probelor sugerează că funcționează la vârsta de peste 65 de ani. Studiile anterioare arată că persoanele în vârstă, precum și persoanele mai tinere, par să aibă un răspuns imun la fel de puternic la vaccin.

Cât timp protejează vaccinurile împotriva Covid?

Nu se știe încă cât durează protecția cu oricare dintre vaccinurile împotriva coronavirusului.

Un studiu a constatat că persoanele nevaccinate care au avut Covid dezvoltă protecție timp de cel puțin șase luni. Este posibil ca vaccinurile să ofere o protecție mai puternică decât aceasta.

Vaccinul AstraZeneca protejează împotriva noilor tulpini apărute ?

Experții studiază toate vaccinurile actuale împotriva coronavirusului pentru a verifica cât de bine funcționează împotriva noilor variante ale virusului care au apărut.

De exemplu, conform studiilor, AstraZeneca se pare că este eficient împotriva tulpinei britanice, dar nu la fel de bun pentru tulpina braziliană sau cea sud-africană.

Oamenii de știință din Marea Britanie, notează BBC, lucrează la noi versiuni ale vaccinului pentru a ține pasul virusul care urmează, mai mult ca sigur, să sufere și alte mutații.

Cookies