ȘTIRI

Noul an şcolar în Capitală: 30 de şcoli fără autorizaţie, deficit de personal de 35%

Motivele principale pentru care unităţile de învăţământ nu au primit autorizaţie la nivelul Municipiului Bucureşti sunt: nefinalizarea proceselor de reabilitare, lipsa personalului medical, iluminatul, igiena deficitară sau lipsa circuitelor sanitare. 

Totuşi, se înregistrează un progres considerabil faţă de anii trecuţi în pregătirea unităţilor de învăţământ, potrivit oficialilor Inspectoratului Şcolar General al Municipiului Bucureşti şi Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. În timp ce în acest moment sunt 30 de unităţi şcolare fără autorizaţie, în 2011, în aceeaşi perioadă, existau 76 de unităţi şcolare cu autorizaţii lipsă. Mai multe şcoli din Capitală nu vor putea primi elevii pe 17 septembrie datorită faptului că nu au fost finalizate lucrările de reabilitare şi reparaţie. De la caz la caz, copiii vor învăţa în anumite corpuri de clădire sau vor fi mutaţi în alte şcoli din apropiere. 

În privinţa instituţiilor ce prezintă lipsuri din punct de vedere al igienei, lucrurile stau mult mai bine faţă de alţi ani potrivit lui Aurelian Pleşea, director executiv în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureştise declară mulţumit de pregătirile făcute în acest moment. Potrivit lui Pleşea, printre cele mai des întâlnite probleme de igienă se numără pereţii şi grupurile sanitare neadecvate.

Clasa pregătitoare, marea noutate a anului şcolar 2012-2013, continuă să ofere bătăi de cap autorităţilor. De altfel, începerea anului şcolar a fost amânată cu o săptămână, tocmai pentru a da răgaz Inspectoratului Şcolar să finalizeze pregătirile pentru „clasa 0”. În acest moment, pentru clasele pregătitoare lipsesc 35% dintre cadrele didactice necesare, deficit mai scăzut faţă de acum o săptămână, când numărul de profesori pentru Clasa 0 însuma doar 50% din totalul necesar. În cursul zilei de joi va loc o etapă importantă de angajare în acest sens, astfel încât este de aşteptat ca deficitul de personal să scadă.

O altă problemă a clasei pregătitoare este lipsa spaţiului în care clasele ar urma să îşi desfăşoare activitatea şi a mobilierului. Ambele chestiuni sunt în curs de rezolvare, potrivit lui Constantin Trăistaru, Inspector Şcolar General al Municipiului Bucureşti, care apreciază că „Amânarea cu o săptămână a începerii anului şcolar ne-a dat mai mult timp pentru a reuşi să finalizăm pregătirile legate de Clasa 0”. Astfel, problema spaţiului a fost analizată, de la caz la caz şi rezolvată în limita posibilităţilor.  Spre exemplu, la Colegiul Naţional I. L. Caragiale au fost identificate mai multe săşi de clasă unde au fost mutată activitatea unei grădiniţe şi identificarea unor spaţii în şcoli „depopulate” unde au fost mutate mai multe clase, iar la Şcoala nr. 56 a fost mărit numărul maxim de elevi dintr-o grupă pentru a nu fi nevoie să se ţină cursuri în trei schimburi. De asemenea, 80% din mobilierul necesar a fost deja achiziţionat şi instalat în săşile de clasă

(Clasa pregătitoare n.r.) nu a fost chiar un proiect fericit. Nu s-a făcut un plan de şcolarizare, nu s-a făcut pentru implementare, nu a avut loc o discuţie cu directorii unităţilor de învăţământ la alocarea claselor la nivelul şcolilor pentru a analiza problema spaţiilor” a declarat Constantin Trăistaru, Inspector Şcolar General, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Prefectură privind situaţia unităţilor de învăţământ înaintea începerii noului an şcolar. Totuşi, în opinia acestuia, Clasa 0 aduce un avantaj pentru părinţi în faptul că „a rezolvat problema înscrierii la grădiniţă”. În total, la nivelul Municipiului Bucureşti, au fost formate 435 de clase pregătitoare. 

Copii vor fi vegheaţi, din prima zi a noului an şcolar, de 3.000 de camere video, aflate atat în interiorul unităţilor de învăţământ cât şi în perimetrul acestora. Cu privire la acest subiect, Inspectoratul Şcolar General al Municipiului Bucureşti doreşte un sistem integrat, coordonat de la un singur centru de unde se pot face şi intervenţii  în caz de pericole. Această îmbunătăţire ar putea economisi din sumele mari de bani cheltuite pentru firmele de pază privată. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button