Cât de neplăcut poate fi când STB devine adăpost pentru oamenii fără adăpost. Și cum poți împăca disconfortul călătorilor cu vulnerabilitatea acestor persoane

17 feb. 2023
1152 Afișari
Cât de neplăcut poate fi când STB devine adăpost pentru oamenii fără adăpost. Și cum poți împăca disconfortul călătorilor cu vulnerabilitatea acestor persoane
Cât de neplăcut poate fi când STB devine adăpost pentru oamenii fără adăpost. Și cum poți împăca disconfortul călătorilor cu vulnerabilitatea acestor persoane. Imagine simbol: Unsplash

Oamenii fără adăpost se urcă în mijloacele de transport STB pentru a se încălzi pe timpul iernii. Acest lucru îi deranjează însă pe călători, din cauza mirosului neplăcut.

Nu le este ușor nici oamenilor fără adăpost, dar nici călătorilor care merg cu STB-ul.

Reclamațiile călătorilor STB cu privire la oamenii fără adăpost

Mai mulți bucureșteni au postat pe pagina de Facebook Reclamații STB( fostul RATB) București plângeri cu privire la disconfortul creat de oamenii străzii.

Recent, un bucureștean a făcut o postare pe pagina de Facebook, în care își exprima nemulțumirea cu privire la mirosul provocat în autobuz de către un om fără adăpost.

Bărbatul a spus că tot autobuzul miroase a urină și că șoferul a fost atenționat, însă nu a luat nicio măsură:

Înțeleg, e un om al străzii. Dar miroase a urină în tot STB-ul. Șoferul a fost atenționat, dar din punctul meu de vedere prea puțin îi pasă. Nu am fost doar eu deranjat de miros și nu am fost singurul care i-a atras atenția.
Și dacă veniți cu comentarii precum „Ce sa facă șoferul în cazul ăsta, să îl dea jos?”să știți că au mai fost cazuri și șoferul l-a dat jos.
Unii oameni din comentarii i-au spus că nu este vina șoferului. Alții au zis că oamenii străzii călătoresc cu autobuzele din cauza frigului de afară.

Iată câteva dintre comentariile oamenilor la postarea respectivă:

  • „E frig afară… e gheață și pe sufletele noastre se pare…”- D. A. R.
  • „Șoferul are obligația de a transporta călătorii în siguranță la destinație! Nu e obligația lui de a da jos pe nimeni din vehicul!”- P. M.
  • „Nu vor să fie ajutați.. Sunt centre multe și stau goale”- C. M.
  • „Dar te-ai gândit ca se incâlzește și el? Te-ai gândit că noaptea doarme în frig? Te-ai pus o secundă în locul lui? Numai să judecați știți!”- A. D. P.

Un alt bucureștean s-a plâns tot cu privire la mirosul urât din mijloacele de transport. Bărbatul a făcut o postare pe Facebook în care a spus și că oamenii străzii fac gălăgie și se urcă beți în STB.

Însă, de această dată, șoferul a luat inițiativă și l-a dat jos pe omul fără adăpost.

Bucureșteanul a mai spus și că există centre speciale pentru astfel de oameni, însă ei refuză să meargă:

Pentru prima dată văd în București așa ceva. Șoferul acestui troleu a avut curajul și a dat jos un om al străzii beat, care mirosea urât și vorbea tare de unul singur! De obicei, șoferii nu au nicio treabă, călătorii trebuie să suporte mirosul și zgomotele celor certați cu apa și cu bunul simț! Și, știu bine ce spun, fiindcă dacă ești om al străzii nu înseamnă neapărat să nu ai bun simț. Plus ca există centre unde se pot spăla și schimba, dar nu merg…

În București există centre speciale pentru oamenii fără adăpost

Oamenii străzii sunt persoane vulnerabile, cu un psihic fragil. Conform G4Media, există peste 400 de locuri disponibile pentru persoanele fără adăpost în cele 6 sectoare.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1 este pregătită să găzduiască oamenii fără adăpost, când vremea este rece.

Complexul social se numește Odăi- Centrul de Urgență și are o disponibilitate de 47 de locuri pentru oamenii străzii.

Adăpostul din Sectorul 2 are și el o disponibilitate de 48 de locuri. Persoanele fără adăpost pot beneficia de serviciile de găzduire pentru 90 de zile, iar în urma reevaluării situației sociale acestea se pot prelungi cu încă 90 de zile, conform G4Media.

În Sectorul 3 sunt disponibile 36 de locuri în adăpostul de noapte și 40 de locuri în modulul rezidențial.

DGASPC Sector 4 a informat că adăpostul de noapte de pe strada Târgul Frumos are o capacitate de 50 de locuri.

În Sectorul 5 sunt disponibile 21 de locuri pentru aceste persoane.

Sectorul 6 are două centre destinate persoanelor fără adăpost și au un total de 56 de locuri.

Toate aceste centre le oferă oamenilor fără locuință următoarele:

  •  cazare
  •  masă
  •  asigurarea igienei personale şi vestimentare
  •  consiliere
  •  acompaniere de către alte instituţii.

Orice cetățean care vede un om fără adăpost poate apela numărul unic de telefon al Serviciilor Urgențe Sociale 021/9524, care este disponibil 24/24.

Te-ar putea interesa și: 

Cookies