Cât de eficiente sunt notele SRI şi unde ajung ele. Explicaţiile vicepremierului Vasile Dâncu

de:
22 mai 2016
0 Afișari
Cât de eficiente sunt notele SRI şi unde ajung ele. Explicaţiile vicepremierului Vasile Dâncu

Ele vin printr-un curier special. Toate notele respective eu le apostilez cu faptul că le-am văzut. E un gest de onestitate. Pentru că le-am citit, îmi pun semnătura că le-am citit. Sunt retrase apoi la biroul de documente secrete sau se întorc.., asta nu ştiu, nu e problema mea. Fiecare din aceste note, care cuprinde semnale despre disfunctionalitati, eu notez lucrurile şi discut cu departamentul care se ocupă de zona respectivă şi cer să mi se facă o analiză pe acest punct„, a explicat vicepremierul Vasile Dîncu, într-un interviu, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă a primit note şi despre sistemul de sănătate şi dezinfectanţi, vicepremierul a negat şi a spus că nu, pentru că problema nu e în zona administraţiei publice.

Probabil note despre faptul că anumite lucrări care se execută şi în domeniul sănătăţii sunt în întârziere sau proiecte de fonduri europene care întârzie şi cauzele lor, probabil că am primit. Dar nu-mi aduc aminte să fi primit note pe zona sănătăţii, pentru că nu este zona mea de competenţă. De regulă se trimit pe competenţe„, a completat vicepremierul.

El a mai spus că problema notelor de la SRI e că aceste note au întotdeauna mai mulţi beneficiari.

Noi primim în fiecare zi cel puţin două-trei informări legate de administraţie, de ce se întâmplă disfuncţional în sistem, de corupţia din sistem. De fiecare dată, însă, aceste note au menţiuni la cine a mai fost trimisă nota respectivă, pentru că nu e un singur beneficiar al notei, sunt mai mulţi beneficiari„, a spus vicepremierul Vasile Dîncu.

Întrebat dacă nu există o reglementare care să spună ce ar trebui să se întâmple în cazul unei asemenea note SRI şi cine ar trebui să acţioneze, vicepremierul a spus că nu există cadru legislativ pentru aceasta, dar ar trebui să existe, pentru a nu se ajunge la o nouă situaţie de genul interceptărilor pe care SRI nu are dreptul să le facă.

Cred că ar trebui să ne gândim în ce măsură informările ar trebui transformate într-un proiect executiv. Cred că trebuie discutat la nivelul CSAT şi la nivelul societăţii civile„, a opinat vicepremierul Dîncu.

El a arătat că aceste note variază, de la note externe legate de anumite realităţi strategice pentru România, legate de interesele României până la note privind disfuncţionalităţi din administraţie.

În urmă cu o săptămână, SRI a transmis că a trimis date despre calitatea îndoielnică a dezinfectanţilor Hexi Pharma tuturor miniştrilor Sănătăţii din perioada 2011-2016. În total, la autorităţile statului, printre care premieri şi Ministerul Public, au ajuns peste 500 de informări. Toate informaţiile se regăsesc în raportul pe care Serviciul Român de Informaţii l-a trimis Comsiei de Control a SRI din Parlament.

De asemenea, Vasile Dîncu a mai vorbit la digi24 despre structura funcţionarilor publici considerând că aceasta este aberantă. Astfel, în momentul de faţă 5% dintre aceştia sunt debutanţi, iar 62% sunt funcţionari superiori.

În acest moment, funcţionarii publici au o structură aberantă. Avem funcţionari pe 3 grade. 5% din funcţionarii publici sunt debutanţi şi 62% sunt funcţionari superiori. Arată un dezechilibru major. Vom schimba şi modul de intrare în administraţia publică. Va fi un concurs naţional, de genul concursurilor pentru funcţionarii europeni, în care oamenii se înscriu şi intră pe o listă lungă pentru evaluarea abilităţilor specifice, dau după aceea un concurs, după ce s-au calificat de exemplu pe o listă”, a spus vicepremierul la emisiunea „În faţa ta”.

Vom înfiinţa un Institut Naţional de Administraţie care va avea câteva caracteristici. Va pregăti inclusiv primarii, pentru că nu poţi să-l obligi ca atunci când candidează să aibă studii, dar poţi să-l obligi ca după ce a intrat în sistem să facă nişte stagii de formare”, a adăugat Vasile Dîncu.

Cookies