Cât de cald poate fi în București când e insuportabil de cald? Recordul de marți de pe Bulevardul Elisabeta e de 72°C (ONG)

05 iul. 2022
2916 Afișari
Cât de cald poate fi în București când e insuportabil de cald? Recordul de marți de pe Bulevardul Elisabeta e de 72°C (ONG)
Cât de cald poate fi în București când e insuportabil de cald? Recordul de azi de pe Bulevardul Elisabeta e de 72°C  | Foto simbol. Sursa: Pexels

Una este temperatura anunțată de meteorologi și măsurată la stațiile meteo din afara Bucureștiului – sau de la marginea lui – și cu totul alta este temperatura resimțită. 

Bulevardul din București pe care te simți ca pe o plită încinsă

Vorbim despre căldura aia clocotită care  topește tălpile încălțărilor de la asfaltul încins și care îți taie răsuflarea pe bulevardul cu mii de mașini în nesfârșit du-te-vino și fără niciun copac. 

Organizația non-guvernamentală “Străzi pentru Oameni” a măsurat azi temperaturile medii de pe bulevardul din București rămas cam fără de copaci: Bulevardul Regina Elisabeta:

Temperaturi medii de 50°C pe tot bulevardul Regina Elisabeta în acest moment. Recordul de temperatură înregistrat este pe o suprafață neagră, lângă Universitatea București: 72°C. Temperatura medie la umbră, acolo unde pomii încă există este de 35°C. Avem nevoie de replantarea pomilor și reabilitarea alveolelor verzi de pe blvd. Regina Elisabeta. Acest lucru poate să fie posibil cu votul vostru.

Cât de cald poate fi în București când e insuportabil de cald? Recordul de azi de pe Bulevardul Elisabeta e de 72°C 
Temperaturi medii de 50°C pe tot bulevardul Regina Elisabeta din București | Sursa: Străzi pentru Oameni

Proiectul ONG-ului “Străzi pentru Oameni” se află AICI, pe site-ul Primăriei Generale a Capitalei, și se cheamă “Coroană Verde pentru Regina Elisabeta”

Ce înseamnă, de fapt, „Coroană Verde pentru Regina Elisabeta”

ONG-ul vorbește despre degradarea copacilor și a alveolelor de pe Bulevardul Elisabeta, unde, practic, nu mai găsești zone realmente umbrite. Bulevardul devine, astfel,  extrem de greu de parcurs vara, pe caniculă.  

ONG-ul propune amenajarea acestor spații cu potențial verde.  Foarte simplu pus, proiectul propune o acțiune simplă și eficientă: plantarea de copaci în alveolele de pe marginea Bulevardului Elisabeta.

Este unul dintre proiectele selectate de PMB pentru a primi finanțare prin programul de bugetare participativă. Doar că, pentru a fi pusă în practică, inițiativa trebuie să obțină votul bucureștenilor. Așadar, dacă vrem copaci umbroși pe Bulevardul Elisabeta, suntem fiecare la un vot distanță  mai mult verde la șosea. Și putem vota AICI

Cod Galben de caniculă în București

Bucureștiul este, acum, sub avertizare Cod Galben de caniculă. Meteorologii au anunțat că, în Capitală, sunt două zile caniculare, marți și miercuri, care se vor încheia cu o furtună.

Astăzi, 5 iulie, în Capitală, disconfortul termic a fost și se menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Cookies