Cât de bine îl cunoști pe „bărbatul adevărat” de lângă tine? La București și-n marile orașe, masculinitatea toxică aleargă de colo-colo pe scenă

28 sept. 2022
199 Afișari
Cât de bine îl cunoști pe
Cât de bine îl cunoști pe bărbatul "adevărat" de lângă tine? La București și-n marile orașe, masculinitatea toxică aleargă de colo-colo pe scenă

Până la urmă, zău așa, ce este un ”bărbat adevărat”? Un mit, un balon de săpun, un stereotip, o exagerare sau acest prototip de mascul suprem chiar există? Sunt întrebări la care și-a propus să răspundă „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol creat de compania de teatru Vanner Collective. „KOMOREBI” pune în scenă textul dramaturgei Raluca Mănescu și demască masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici. KOMOREBI va fi lansat într-un turneu în orașele București, Sibiu și Craiova. La București, spectacolul inedit, original, franc și curajos poate fi văzut la – Teatrelli – CREART – în ziua de 8 și 9 octombrie, 2022. Are de toate: luciditate, catharsis, umor, ironie și dragoste.

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”
„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”. Foto credit Serban Vasilescu.

In limba japoneză “KOMOREBI” este un cuvânt compus care definește “lumina care se filtrează printre copaci”, de aici și numele spectacolului. Compania de teatru Vanner Collective a început, înca din anul 2020, să aducă, în special în fața publicului masculin, importanța vulnerabilității și asumării emoțiilor în rândul bărbaților, ca pas esențial către dezvoltarea adulților și viitorilor părinți. Conceptul împământenit de “mascul adevărat, feroce” va fi tratat cu mult umor, sinceritate și -de ce nu?- dragoste.

Ne-am provocat prin acest spectacol să vedem mai departe de măști, să sondăm în traume, să deconstruim conceptul de „bărbat adevărat”

Denisa Nicolae, actriță și creatoare a “KOMOREBI”: „Suntem într-o continuă explorare a unor forme noi de expresie pentru temele care ne preocupă. Așa s-a născut Komorebi, cel mai colaborativ și plin de căutari spectacol pe care l-am dezvoltat până acum, un spectacol care continuă un demers pornit în anul 2020 despre masculinitatea toxică. Vorbim despre bărbații pe care îi vedem, ne sunt familiari, îi admirăm, îi cunoaștem. Sau credem că îi cunoaștem. Ne-am provocat prin acest spectacol să vedem mai departe de măști, să sondăm în traume, să ne acceptăm fricile și mai ales, să deconstruim conceptul de „bărbat adevărat”.

Vreau prin Komorebi să vorbim despre emoțiile pe care bărbații le îndeasă sub pat încă din copilărie, despre frici ascunse după ușă” 

Liviu Romanescu, actor și creator al “KOMOREBI”: „Nu se poate vorbi despre masculinitate toxică disociind-o de importanța igienei și sănătății mintale. O mare parte din comportamentul masculin toxic este dominată de nevoia de putere, de statut, dependența de muncă, infidelitate, mecanisme „de apărare” împotriva vulnerabilității. Am vrut să creăm o lume care să se joace cu aceste pericole, să le arate, să le cânte, să le exprime în orice formă posibilă. Vreau prin Komorebi să vorbim despre emoții pe care bărbații le îndeasă sub pat încă din copilărie, despre frici ascunse după ușă, despre voci din background adânc inscripționate pe disc, disc pe care și eu, de multe ori, mă trezesc ascultându-l.”

Cât de bine îl cunoști pe bărbatul

Foto credit Serban Vasilescu.

KOMOREBI”, spectacolul care sparge toate stereotipurile masculine moștenite din familie, un show-catharsis

Proiectul dorește să crească încrederea, cu precădere în rândul bărbaților, în demersul de acceptare și exprimare a emoțiilor, pentru spargerea stereotipurilor moștenite și pentru recadrarea imaginii a ceea ce înseamnă „un bărbat adevărat”, anunță creatorii spectacolului. „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci” este drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate”.

Conceptul spectacolului le aparține Denisei Nicolae și lui Liviu Romanescu. Performerii sunt Denisa Nicolae, Liviu Romanescu și Teodora Velescu. Coregrafia și mișcarea scenică aparține Teodorei Velescu, muzica originală din spectacol este creată de Mihai Dobre, scenografia și costumele de Elena Gheorghe, iar măștile de Elena Gheorghe, Cristina Milea și Tudor Lucanu. Oana Pușcatu s-a ocupat de pregătirea muzicală. Universul sonor și light designul sunt create de Alexandros Raptis.

Bilete puteți lua de aici: eventbook.ro/theater/bilete-Komorebi

Din 8 octombrie, invită-ți “bărbatul adevărat” la „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”

Calendarul evenimentelor este: București – Teatrelli – CREART – 8&9 octombrie. Sibiu – Teatrului GONG, Sala Mare – 14&15 octombrie. București – Centrul Educațional de Teatru REPLIKA – 1&2 noiembrie. Craiova – Teatrul Național „Marin Sorescu”, sala Studio – 8&9 noiembrieProiectul este inițiat de Vanner Collective alături de partenerii Teatrelli-CREART, Teatrul GONG Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, DEPREHUB / Happy Minds, Fundația Friends for Friends, Asociația A.L.E.G., Centrul pentru Tineret al Municipiului București.

Parteneri media: B365.ro, Rock FM, AGERPRES, Zile și Nopți, IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Suplimentul de Cultură, The Institute, LIFE.ro, Revista Golan, Curatorialist, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Propagarta, B365.ro, PRwave, Happ.ro, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, Munteanu.

Cookies