Cât de aproape suntem, de fapt, de pragul de 5 lei pentru un euro. De 10 ani e prognozat, dar până acum n-a fost depășit

12 iul. 2021
116 Afișari
Cât de aproape suntem, de fapt, de pragul de 5 lei pentru un euro. De 10 ani e prognozat, dar până acum n-a fost depășit
Cât de aproape suntem, de fapt, de pragul de 5 lei pentru un euro. De 10 ani e prognozat, dar până acum n-a fost depășit

Moneda euro a atins valoarea din istorie cea mai ridicată în fața leului. Analiștii financiari preconizează ca pragul de 5 lei pentru un euro să nu fie depășit până la jumătatea anului 2022.

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al BNR, a declarat că devalorizarea recentă a monedei naționale nu are de ce să provoace motive de îngrijorare.

Cât de aproape suntem, de fapt, de pragul de 5 lei pentru un euro

Așteptările ca euro să depășească pragul de 5 lei există de 10 ani, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

„De 10 ani, an de an, au fost prognoze că în sfârșit va fi trecut pragul de 5 lei pentru un euro. De zece ani. Și niciodată nu a fost trecut. Sper că nu va fi trecut nici anul asta. Dar mă opresc aici cu speranța.”, a declarat Adrian Vasilescu, potrivit Digi24.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus că economia țării și piețele financiare din România sunt obișnuite cu șocuri economice de acest gen, de aceea nu „se lasă impresionate de mișcări la nivelul unui minister”, indiferent că este vorba de un minister destul de important: Ministerul Finanțelor.

Recomandăm și: În timp ce tu stăteai la semafor la Victoriei, în Palat era haos. Ministrul Finanțelor a rămas fără job. Florin Cîțu l-a demis pe Nazare

De 10 ani e prognozat, dar până acum n-a fost depășit

„Pe piața valutară nu am văzut niciun fel de degringoladă, niciun fel de confuzie. Piața monetară funcționează foarte bine, băncile, la fel. Nu se văd influențe nefaste pe piețele noastre de care suntem foarte legați pentru că e criză, e inflație, sunt șocuri internaționale, bătălia pentru o nouă normalitate”, a subliniat Adrian Vasilescu.

Vineri a avut loc o depreciere a leului, cu 0,13 bani (0,03%) faţă de euro. Moneda Uniunii Europene a atins un nou maxim istoric, ținând cont de cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR): 4,9281 lei/euro.

Recomandăm și: BNR lansează moneda EURO 2020. Cum o pot procura colecționarii

În urmă cu două săptămâni, 93% dintre participanții unui sondaj produs de Asociaţia Analiștilor Financiari, estimau că în 12 luni cursul leu / euro va depăși pragul psihologic de 5 lei. De asemenea, majoritatea participanților la sondaj, mai exact, 84% preconizează o majorare a ratei inflației, adică o creștere a prețurilor.

Cursul leu / euro o să urmeze trendul de depreciere din ultimii 5 ani, cel de 2,5% pe an, a spus  Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România, potrivit sursei citate.

Cookies