ARHIVA B365

Cât costă un sistem anti-suicid la metrou

În România, costurile unui sistem anti-suicid s-ar ridica la peste 250 de milioane de dolari, notează evz.ro. De la începutul anului şi până acum, în subteranul bucureştean au fost înregistrate cel puţin şase tentative de suicid. Aceste persoane au vrut să încheie socotelile cu viaţa aruncându-se în faţa trenului. Ultimul incident de acest gen a fost înregistrat miercuri, la staţia Piaţa Victoriei, când o femeie de 45 de ani, bolnavă de cancer, a vrut să  îşi răpună zilele. Ea a sărit pe şine şi a aşteptat, ghemuită, să vină trenul, dar a scăpat teafără pentru că nu a fost atinsă de roţi. Circulaţia pe acel tronson a fost oprită o oră.

În statele dezvoltate, încă din anii ’70, viaţa sinucigaşilor de la metrou a fost luată în vizor de autorităţi, care au decis că aceştia trebuie protejaţi chiar şi împotriva voinţei lor. Pentru salvarea celor care vor să pună capăt vieţii se folosesc metodele diverse: sunt instalate „telefoane roşii” -pentru semnalarea călătorilor „deprimaţi” – sau, la marginea peroanelor, sunt montate ecrane verticale înalte până în tavanul staţiei sau numai la nivelul trenului.

Sistemele se numesc PSD – Platform Screen Doors, respectiv PEDs- Platform Edge Doors, care limitează accesul sinucigaşului către calea de rulare a trenului. State precum Canada, Franţa, Danemarca, Italia, Coreea de Sud, Rusia, Spania sau Marea Britanie au introdus deja astfel de sisteme anti-suicid la metrou, care costă între 5 şi 10 milioane de dolari.

Gheorghe Udrişte, directorul Metrorex a declarat că platformele speciale anti-suicid nu se flă în planul de investiţii. El apreciază că astfel de sisteme antrenează costuri suplimentare şi, la o scurtă estimare, pentru cele 51 de staţii de metrou sunt necesare 250 milioane dolari. ”Cu banii ăştia deschid două staţii noi de metrou”, a declarat Udrişte.

”De aruncat, s-au mai aruncat, dar ce să le faci? Chiar azi am văzut filmul cu o femeie care s-a aruncat sub un tren, la Piaţa Victoriei. Avea cancer. Îi împiedici la metrou, se duc pe Dâmboviţa şi tot o fac”, a mai precizat oficialul Metrorex.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button