Cu ce să încep mai întâi? Cu faptul că există mici din carne de vită Wagyu sau că, din anul 2019 avem, prin lege, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România, însă numeri pe degete românii care țin cont de ea? Dar, mai întâi, despre micul făcut din a 2 – a cea mai scumpă carne de vită de pe glob: carnea de vită Wagyu. Aproape la fel de scumpă precum Kobe. La mustață.
Micul din carne de vită Wagyu, categoria A5, cu muștar făcut în casă și hrean ras
Nu mai mâncasem niciodată Wagyu. De ce? Simplu. Pentru că nu mi-am permis niciodată să dau 300 de lei pe 200 de grame de carne. Ce surpriză, nu-i așa? Știu totuși că Wagyu este o experiență gourmet și senzorială completă, reprezentând apogeul rafinamentului culinar. Și mai știu că procesul de maturare transformă carnea Wagyu într-o capodoperă culinară, cu o paletă de arome greu de imaginat. Iar A5 este cel mai înalt grad de maturare (l.e: A5 reprezintă gradul de marmorare, nu de maturare). Deci, vin și te întreb: merită să faci din ea un mic? E blasfemie? Chef Nico Lontras este artizanul Micului Wagyu, pe care, dacă dorești să îl savurezi, trebuie să te deplasezi până la Casa Timiș, lângă Ploiești, și să scoți din buzunar suma de 150 de lei. Atât costă cel mai fin și rafinat mic pe care l-am mâncat vreodată. Este de o suculență aparte și deosebit de aromat. Vine însoțit de o lingură de muștar făcut în casă și puțin hrean ras. Toată grăsimea specifică acestui tip de carne îl face puțin greu la stomac, deci cere un vârf de hrean sau de muștar, după preferințe. Așadar, concluzionez că nu este o blasfemie ci, din contră, reprezintă o odă gastronomică la adresa simbolului culinar național care este măria sa micul. E scump? Depinde pentru cine. Deci, uite cum e viața asta: ieri mâncam pentru tine supă cremă de mici în cartier, azi mici din vită Wagyu. Doamne, cine le-o mai înțelege! Micul Wagyu a fost apogeul Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului din România.
Secțiune prin micul Wagyu
Micul Wagyu, Casa Timiș
Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România. Cum a apărut această sărbătoare națională?
În 2017, la Congresul de Gastronomie și Vin de la București, inițiatorii – Chef Nico Lontras (Casa Timiș), Cezar Ioan (www.vinul.ro) și Cosmin Dragomir (Gastroart) – au lansat un „Manifest pentru gastronomia și vinurile românești”, subliniind importanța păstrării și valorificării tradițiilor alimentare ca prioritate națională. Cei trei au sugerat crearea unei „Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”, pentru a celebra și promova identitatea și turismul românesc. Și a funcționat! Camera Deputaţilor a adoptat, la 27 martie 2019, proiectul care instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie. Știai?
Anul acesta, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România, s-a sărbătorit așa cum se cuvine, pe 1 octombrie, la Casa Timiș
În ordinea de pe tricouri, de la stânga la dreapta: Cosmin Dragomir, Cezar Ioan și Chef Nico LontrasPralină de branză Horezu și caviar
Mini MBS, pralină de branză Horezu și caviar, cremă de măduvioare cu usturoi, pilaf de hrișcă cu pesto de leuștean și raci în sos de unt…
Așa începe meniul special (de 460 de lei) conceput de Casa Timiș (prin Nico Lontras) cu ocazia Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului din România. Pe lângă cele mai sus, meniul continuă cu: cremă rădăuțeană cu ou poșat și trufe din Dealu Mare, Mic de Wagyu, iar la desert bulz cu prune, sos din magiun de prune și niște mini dulciuri de casă. Pentru fiecare preparat s-a făcut pairing cu vinuri din colecția Casa Timiș. Dacă tot am ajuns la capitolul vinuri, uite aici o listă cu vinurile premiate în 2023 la Premiile de excelență Vinul.ro. E bine s-o ai, pentru că nu știi niciodată când te nimerești prin magazinele de specialitate și orbecăi după un vin bun. Mai bine punct ochit, punct lovit. A fost o seară care mi-a luat papilele la alergat, dar cu toate astea un preparat mi-a ramas întipărit: supa cremă rădăuțeană catifelată cu un ou poșat delicat, având ca surpriză trufe selecte din Dealu Mare. De o finețe ieșită din comun, aromată și perfect echilibrată. Absolut superbă!
Cremă rădăuțeană cu ou poșat și trufe din Dealu Mare
Iar acum am două vești: una bună, alta mai puțin bună. Vestea mai puțin bună e că meniul de mai sus s-a dus și nu se mai întoarce (nr: cu excepția micului de Wagyu, pe care îl găsești mereu în meniul Casa Timiș). Vestea bună e că urmează 1 octombrie 2024, tot acolo. Ne vedem? Îți las mai jos câteva fotografii amatoricești cu preparatele de anul acesta. Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine!
Bulz cu prune, sos din magiun de prune
Pilaf de hrișcă cu pesto de leuștean și raci în sos de untMini MBS
Voila și alte locuri pe unde mai poți mânca în București. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.