ARHIVA B365

Cât costă şi cum poţi obţine certificatul care atestă gradul de risc seismic al casei

În prezent, expertizarea tehnică a clădirii, care să arate cât de sigură este clădirea în cazul unui cutremur, nu poate fi făcută decât de experţii tehnici autorizaţi de Inspectoratul de Stat în Cosnstrucţii (ISC). Potrivit unui proiect al Primăriei Capitalei, dar şi a unei propuneri legislative, toţi propietarii de clădiri ar putea fi obligaţi să îşi elibereze un certificat care să ateste gradul de risc seismic al clădirii, scrie româniatv.net.

Gradul de risc seismic al locuinţei ar urma să fie stipulat în cartea tehnică sau cartea funciară a clădirii. Propunerile arată că dacă acest certificat nu există, proprietarul nu va putea vinde sau închiria clădirea. În schimb va putea locui în ea.

„În funcţie de cât de mare este casa, în funcţie de materialele folosite la construcţie, există nişte paşi care trebuie urmaţi. În principal, se urmăresc elementele de siguranţă ale unei clădiri, aici intrând fundaţia, stâlpii de susţinere, centura de siguranţă, precum şi pereţii. Acoperişul casei se studiază mai întâi vizual, dacă se remarcă probleme şi acesta va fi analizat”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Nicolae Aleman, expert tehnic atestat de ISC.

Evaluarea seismică a casei va păgubi de ceva bani proprietarul. „Evaluarea sesimică a unei case cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi costă în jur de 1.000 de euro, fără eventuale propuneri de consolidare”, a precizat Andrei Maslaev, adăugând că este un preţ mic ţinând cont că pot fi salvate mai multe vieţi.

Evaluarea unui bloc costă de peste zece ori mai mult. „Evaluarea seismică a unui bloc ajunge la minim 15.000 de euro”, a amintit Andrei Maslaev.

Mai multe pe romaniatv.net


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button