Cum poţi economisi 40% din banii de utilităţi, în Capitală, mizând pe o casă eco

de:
01 nov. 2011
1 Afișari
Cum poţi economisi 40% din banii de utilităţi, în Capitală, mizând pe o casă eco

Compania Ozone Homes, parte a grupului South Pacific Construcţii, care a realizat primul bloc ecologic, în cadrul ansamblului Avalon Residence, a mizat pe tehnologiile ”verzi” pentru că acestea ”sunt practice, ecologice şi foarte avantajoase atât în privinţa preţului de achiziţie, cât şi în ceea ce priveşte costurile de exploatare”, potrivit reprezentanţilor dezvoltatorului imobiliar.

Primul bloc ecologic de la nivel local, situat în Tunari, este structurat în regim de înălţime parter şi etaj şi alcătuit din 12 apartamente cu două şi trei camere. Locuinţele de la parter au grădină proprie, unul sau două locuri de parcare, în funcţie de numărul de camere, şi se vând cu preţuri cuprinse între 45.000 de euro şi 71.500 de euro. În schimb, apartamentele cu două camere de la primul etaj al blocului, care au balcon şi câte un loc de parcare inclus în preţ, pot fi cumpărate cu 42.500 de euro. Până acum, 10 familii au plătit 500 de euro şi, respectiv, 700 de euro pentru a rezerva câte un apartament cu două sau trei camere.

Facturile la întreţinere, mai mici cu până la 40% în primul bloc ecologic

Oficialii South Pacific Construcţii spun că, neracordând apartamentele la gaz şi folosind tehnologia de construcţie Ozone, locatarii ansamblului rezidenţial Avalon pot plăti chiar şi cu 40% mai puţin pentru utilităţi faţă de cei care stau în apartamente construite clasic. Aceste imobile se construiesc cu ajutorul unor panouri structurale izolate, iar încălzirea caselor se realizează prin panouri radiante, care funcţionează pe bază de curent electric. Prin acest sistem de construcţie se protejează şi mediul înconjurător fiindcă 65% dintre materialele folosite sunt reciclabile.

Ansamblul Avalon Residence va avea trei blocuri, în regim de înălţime parter şi etaj, iar următoarele două imobile vor avea câte 14 apartamente. În funcţie de cum evoluează cererea, lucrările de construcţie la cele două clădiri vor începe în a doua parte a anului viitor şi ar putea demara concomitent, dacă sunt suficiente rezervări.

Primii locatari ai Avalon Residence se vor putea muta în curând, întrucât acum se mai lucrează la amenajarea locurilor de parcare şi a grădinilor şi se face racordarea la utilităţi.

Compania intenţionează să extindă proiectele imobiliare ecologice şi poartă deja discuţii în acest sens, atât cu bănci, care au rămas cu terenuri executate silit, cât şi cu investitori privaţi. Zona de nord a Capitalei ar putea găzdui, probabil, în următorii ani, un nou ansamblu rezidenţial ecologic, dacă dezvoltatorul se va înţelege cu investitorul pentru realizarea unui proiect Ozone Homes.

Casele ecologice nu sunt însă atât de căutate de public, care preferă, în majoritatea cazurilor, să achiziţioneze locuinţe construite cu materiale tradiţionale. „Cea mai dificilă parte a pionieratului în domeniul nostru este procesul de explicare şi popularizare asupra beneficiilor de a achiziţiona „locuinţe verzi”. Cei mai mulţi oameni doresc construcţii din beton şi cărămidă, şi, de aceea noi am demonstrat că Avalon Residence rezistă, atât în cazul unui seism sau al unui incendiu, cât şi în ceea ce priveşte calitatea aerului din locuinţe”, a declarat Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Casa care îţi asigură independenţa faţă de utilităţi

Impact Developer & Contractor, companie controlată de omul de afaceri Dan Ioan Popp, şi Destiny Wheel au lansat Active Home, locuinţă care poate fi racordată la apă curentă, canalizare, şi îşi produce singură energia electrică şi termică necesară chiar şi într-un loc rupt de civilizaţie.

Potrivit calculelor făcute de companie, în 10 ani, o  familie  economiseşte circa  28.000 de lei dacă optează pentru tehnologia  activă  care asigură independenţa  totală  faţă de  furnizorii  de utilităţi, respectiv, Enel, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice, ApaNova şi Distrigaz.

Active Home, prototipul de locuinţă realizat de Impact Developer & Contractor şi Destiny Wheel, a fost proiectat pentru cei care vor să îşi construiască locuinţe sau să locuiască în zone în care nu există acces la utilităţile publice ori pentru oamenii care doresc să scape de întreruperile repetate în furnizarea diverselor utilităţi, dar şi de plata facturilor lunare.

Cei care vor să vadă şi să testeze Active Home pot merge în Sectorul 1 din Capitală, pe strada Padurea Neagră, unde se află primul model de casă independentă de utilităţi. Chiar dacă dimensiunile imobilului sunt mici, şi cei care au sau vor să construiască locuinţe de dimensiuni mai mari pot implementa tehnologia propusă de Impact, potrivit reprezentanţilor companiei.

Cum funcţionează o casă independentă de utilităţi

Alimentarea cu apă potabilă a locuinţei se face printr-un puţ forat la o adâncime de 60 de metri, iar o pompă submersibilă cu un consum redus de energie asigură automatizat presiunea apei în casă. Apa caldă este obţinută cu ajutorul unui boiler cu termostat şi cu schimbător de căldură, iar temperatura agentului termic produs este ridicată de panourile solare amplasate pe acoperişul locuinţei.

Apele uzate sunt colectate într-un sistem de canalizare local, direcţionat către o mini staţie de epurare care foloseşte tehnologia cu nămol activ.

Energia electrică este produsă de panouri fotovoltaice, care produc curent electric la tensiune  redusă. Acesta este stocat în baterii de acumulatori, iar apoi, prin intermediul unui invertor, energia electrică este introdusă în instalaţia casei la o tensiune de 220V. Panourile fotovoltaice produc o cantitate medie anuală de aproximativ 900 Wh/zi, într-o locaţie fără obstacole precum copacii, blocurile sau formele de relief înalte.

Pentru încălzirea locuinţei se foloseşte o centrală termică cu peleţi, un material ecologic ieftin, obţinut prin comprimarea de resturi lemnoase. Centrala termică asigură automatizat, în locuinţă, căldură pentru minimum 36 de ore.

Pentru o locuinţă de 120 mp făcută după prototipul Active Home, folosind echipamente adaptate la cerinţele curente ale unei  familii cu doi copii, se alocă 18.411 euro. Cei care vor să racordeze o casă de aceleaşi dimensiuni la utilităţile publice stradale disponibile la o distanţă de 500 m, trebuie să plătească 16.500 de euro.

Investiţia într-un teren fără utilităţi poate genera economii foarte mari, de aproape 50%, dacă se alege acesta, în detrimentul terenului racordat la utilităţi publice. Potrivit dezvoltatorului, preţul mediu pe metru pătrat de teren fără utilităţi  este de 392 euro/mp, în timp ce, pentru un metru pătrat de teren cu utilităţi clasice se plăteşte 750 euro.

Astfel, cei care cumpără un lot de 300 mp în sectorul 6 al Capitalei vor plăti 235 euro/mp pentru un teren fără utilităţi, iar economia făcută în cazul achiziţiei unui lot fără reţele este de circa 29.100 euro, sumă ce acoperă integral costurile de implementare a soluţiei de utilităţi independente .

De asemenea, dacă pentru o casă de 120 mp, utilităţile publice costă 647 de lei, într-o locuinţă construită după prototipul Active Home, de aceleaşi dimensiuni, valoarea întreţinerii ajunge, în medie, la 350 lei lunar, ceea ce înseamnă o economie anuală de 3.564 lei.

Cookies