Cât costă chiria la ultimul etaj al celor mai înalte clădiri din Bucureşti

de:
18 mart. 2013
15 Afișari
Cât costă chiria la ultimul etaj al celor mai înalte clădiri din Bucureşti

Cel mai scump etaj, cu vedere panoramică asupra centrului vechi al Bucureştiului, se regăseşte în turnul Bucharest Financial Plaza, clădire moştenită de BCR de la fosta Bancorex. Închirierea celor 1.350 mp disponibili la ultimul nivel ar reprezenta un efort financiar anual de 275.000 de euro, la chiria medie din zonă, însă imobilul este ocupat de proprietar, adică BCR. Al doilea cel mai scump birou de top este situat în cel mai înalt imobil din România, Sky Tower. Proprietarii turnului finalizat în decembrie anul trecut, Raiffeisen Property International, au anunţat că rezervă cei 920 mp ai ultimului etaj unui restaurant panoramic. Viitorii chiriaşi vor trebui să achite anual circa 242.000 euro. Masa de prânz a bancherilor de la ING este pregătită zilnic la ultimul etaj al Crystal Tower, clădirea omului de afaceri Michael Stanciu. Pentru o suprafaţă de circa 715 mp, plus 175 mp de terasă, restaurantul Sole plăteşte anual în jur de 213.000 de euro. Crystal Tower este singura clădire de birouri din România care dispune de heliport. Pentru ultimul etaj din turnul de birouri al italienilor de la Nusco, Oracle plăteşte anual peste 216.000 de euro, iar chinezii de la Huawei achită în fiecare an puţin peste 200.000 de euro pentru ocuparea ultimului nivel din Euro Tower.

Nemţii de la GLL Real Estate Partners vor rămâne în acest an cu o mare parte din spaţiile Charles de Gaulle Plaza goale, după mutarea UniCredit Ţiriac Bank şi a Raiffeisen Bank. La ultimul etaj al imobilului este în derulare un contract semnat în vremurile bune ale pieţei imobiliare. PayPoint trebuie să achite anual, pentru priveliştea pe care o are asupra parcului Herăstrău, peste 192.000 de euro. Imobilul Tower Center International, care până la finalizarea Sky Tower era cel mai înalt din Bucureşti, a stat gol timp de patru ani din cauza divergenţelor dintre Avrig 35, dezvoltatorul, şi Alpha Bank, care trebuia să ocupe clădirea. Într-un final, proprietarul clădirii a intrat în insolvenţă, şi aceasta a fost cumpărată anul trecut de investitorul grec Ioannis Papalekas. Primul chiriaş al turnului a fost Hidroelectrica, însă ultimul etaj este încă liber. Ultimele etaje ale celor două turnuri ce formează City Gate din Piaţa Presei Libere generează anual din închiriere peste 248.000 de euro. Turnul sudic găzduieşte la ultimul nivel un restaurant, iar turnul nordic, sediul Romtelecom, care are închiriate ultimele şase etaje. Al treilea turn ca înălţime din Piaţa Victoriei, Premium Plaza, găzduieşte la ultimul etaj compania de audit Ernst & Young, a cărei chirie este confidenţială, însă, în baza chiriei maxime cerute de proprietari, nivelul este de circa 112.000 de euro. În cazul BRD Tower, ultimul etaj ar putea fi închiriat cu circa 19 euro/mp/lună, însă întregul imobil se află în proprietatea băncii BRD, care are aici sediul central.

„Chiria medie «acceptată» astăzi în piaţă pentru ultimul etaj este în jurul valorii de 19 euro/mp, într-o clădire care este reprezentativă, se bucură de vizibilitate şi oferă birouri de calitate”, a declarat Oana Sîrbu, asociat în cadrul departamentului de birouri al Colliers International Romania, pentru capital.ro.

Topul celor mai înalte clădiri din Bucureşti ar urma să se schimbe la finalul acestui an, odată cu livrarea turnului Unirii View, dezvoltat de Costel şi Ionuţ Căşuneanu, fiii „regelui asfaltului” Costel Căşuneanu, alături de investitorul belgian Yves Weerts. Imobilul cu o înălţime de 96 de metri, amplasat pe Bulevardul Corneliu Coposu, va ocupa locul trei, devansând BRD Tower. Un alt turn, amânat din lipsa finanţării, este Ana Tower, dezvoltat de omul de afaceri George Copos şi Globe Trade Centre lângă hotelul Crown Plaza. Imobilul va avea 24 de etaje şi o înălţime de peste 100 de metri. Austriecii de la S IMMO au anunţat că vor începe construcţia turnului The Mark, de 70 metri, când lucrările la viitorul Bulevard Uranus vor avansa. O promisiune mai veche vine din partea lui Ioan Niculae, patronul InterAgro, care vrea să dezvolte două turnuri de 32 de etaje pe terenul fostei fabrici Tutunul Românesc, lângă Carrefour Orhideea.

SURSA FOTO: CAPITAL.RO

 

Cookies