Cât costă, pe lună, cel mai scump loc de parcare într-o clădire de birouri

de:
19 nov. 2012
0 Afișari
Cât costă, pe lună, cel mai scump loc de parcare într-o clădire de birouri

Analiza unui număr de circa 90 de clădiri de birouri din Bucureşti pe baza datelor publicate pe site-ul cautabirouri.ro, lansat recent de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle, arată că  cei mai mulţi proprietari de birouri solicită pentru un loc de parcare în jur de 100-120 de euro pe lună.   Cea mai mare chirie pentru un loc de parcare se înregistrează în cadrul proiectului Bucharest Business Center, din strada Gheorghe Polizu, în apropiere de Piaţa Victoriei, respectiv 160 de euro/lună. Tot aici se înregistrează şi printre cele mai reduse raporturi dintre locurile de parcare şi suprafaţă închiriată, adică un loc pentru 164 de metri pătraţi. Un raport mai redus, de 1/298, are clădirea Avrig 3-5, cu o suprafaţă închiriabilă de 9.276 de metri pătraţi şi 33 de locuri de parcare.

Potrivit consultanţilor imobiliari, raportul ideal este de un loc de parcare la fiecare 50 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, regăsit însă în foarte puţine cazuri din Bucureşti. Sunt însă imobile în care indicatorul se situează sub această valoare. În medie, în Bucureşti raportul este de un loc la 70 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă.

Cele mai reduse chirii pentru locurile de parcare sunt percepute de austriecii de la S+B Gruppe pentru Magheru One Offices, unde fiecare loc din cele 80 supraterane şi subterane este închiriat cu 40 de euro pe lună.

În general, există diferenţe între costurile de închiriere pentru parcările supraterane şi cele subterane, astfel că în cazul imobilul America House din Piaţa Victoriei, de exemplu, locurile subterane se închiriază cu 140 de euro pe lună, iar unul suprateran cu 100 de euro. Acest lucru poate fi explicat prin costul mai mare al construcţiilor subterane care sunt aproape duble comparativ cu cele de suprafaţă.

Analiza pe zone din Bucureşti arată, aşa cum era de aşteptat, că cele mai scumpe locuri de parcare se găsesc în clădirile amplasate în centru, respectiv Piaţa Victoriei, Romană, Piaţa Presei. În aceste zone, un loc de parcare se poate închiria în medie cu 120 de euro pe lună, maximul fiind de 160 de euro.

În zona Floreasca, preţurile variază de la 150 de euro pe loc pe lună, în cazul proiectului în construcţie Sky Tower, la 60 de euro în Floreasca Business Park.

În Pipera locurile de parcare se închiriază cu 50-90 de euro pe lună, în cazul proiectului Conect Business Park, cu 60 de euro în Iride Business Park, în timp ce în Voluntari proprietarii cer 45-60 de euro pe loc suprateran pe lună la 95 de euro pentru un loc în parcarea subterană.

În partea de vest a Bucureştiului, există diferenţe mari între chiriile percepute pentru locurile de parcare. Astfel, în West Gate acestea se închiriază cu 100 de euro pe lună, în timp ce în AFI Business Park costul este de 90 de euro, iar în Anchor Plaza de 50 de euro pe un loc subteran.

Dacă este luată în calcul o medie de 100 de euro/loc/lună, reiese că din închirierea celor peste 15.000 de locuri de parcare din Bucureşti, proprietarii câştigă anual 18 milioane de euro.

În general, locurile de parcare sunt însă insuficiente pentru angajaţii companiilor care ocupă clădirile de birouri, acestea fiind destinate în primul rând flotei de maşini a companiilor şi managementului acestora.

Cookies