BAZAR

Cât costă o zi de spitalizare la spitalele private din Capitală

Preţurile de mii de lei pe care le au unele intervenţii medicale care necesită internare la marile spitale private din Capitală, alături de tarifele pe zi de spitalizare arată că nota de plată necesită un salariu mult mai mare de 1.000 de lei, relatează Capital.

Potrivit unui studiu IMAS, 42% dintre români ar alege să meargă într-un spital privat, iar orientarea către un spital privat este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 29 de ani, în rândul rezidenţilor din oraşele mari şi din Bucureşti, care au studii superioare şi venituri care pornesc de la 1.000 lei sau mai mari.

Pentru început, în acest infograficul realizat de Capital puteţi vedea câteva dintre intervalurile de cost de la privat, la intervenţii precum operaţia de apendicită, naştere sau extragerea pietrelor de la rinichi. La toate aceste costuri se adaugă spitalizarea, care în unele cazuri, este suplimentată de o taxă de programare, de 200-250 de lei.

Liderul autohton al operatorilor privaţi de sănătate după cifra de afaceri în 2012, MedLife are şase spitale în România, dintre care trei în Bucureşti. Regina Maria (fostul Centru Medical Unirea) are în Bucureşti spitalele Euroclinic, Băneasa, cel de Chirurgie plastică şi ORL. Urmează Sanador, care a inaugurat în 2011 cel mai mare spital privat din Bucureşti, cu o capacitate de 290 de paturi, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro. Operatorul suedez de sănătate Medicover a inaugurat în 2012 la București un spital cu o capacitate de 122 de paturi într-o clădire cu șapte niveluri. 

În general, preţurile pentru spitalizarea de zi, aproape indiferent de specialitate, nu este mai puţin de 300 de lei, la spitalele private din Capitală.

Spitalele publice vor putea organiza clinici sau secţii private, în care medicii să poată lucra după programul de lucru din unitatea de stat, prevede proiectul privind salarizarea doctorilor, care va fi lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

În medie, o zi de spitalizare la hematologie costă 200 de lei, la cardiologie 300 de lei, iar la medicină internă între 200 şi 300 de lei, în funcţie de rezervă şi complicaţii. O spitalizare sub anestezie, cu monitorizare post operatorie costă 580 de lei, în timp ce monitorizarea la terapie intensivă costă 1.200 de lei, cu taxa de programare aferentă. La cardiologie, o zi de spitalizare costă, la cameră single 550, în timp ce cazarea la cea dublă costă 300 de lei pe zi. 

Tariful de însoţitor , la secţiile de pediatrie, este cuprins între 300 şi 400 de lei, în timp ce o spitalizare de zi pentru copii ajunge la 300-350 de lei.

Dacă ne uităm la costul spitalizării la Spitalul Colentina din Capitală, constatăm că preţurile nu sunt mult diferite, singura diferenţă majoră fiind că în virtutea calităţii de asigurat, pacienţii nu plătesc, oficial, niciun leu.Astfel, tariful pentru 1 zi de spitalizare este de 437 lei, dar nu cuprinde următoarele: costul medicamentelor ;costul analizelor de laborator ;costul serviciilor de tomografie computerizată şi R.M.N. ; costul materialelor sanitare specifice ce se pot identifica pe fiecare pacient (ex: implanturi, etc.).

Aici, tariful pentru 1 zi pentru spitalizările de zi-acuţi este de 100 lei, tariful pentru 1 zi pentru spitalizările de zi-cronici este de 400 lei, iar tariful pentru 1 zi pentru recuperare medicală este de 211,5 lei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button