Cât costă aerul condiţionat din RATB pe timp de vară

de:
27 mai 2011
0 Afișari
Cât costă aerul condiţionat din RATB pe timp de vară

Din cele 1000 de autobuze ale RATB doar 500 au aer condiţionat. Potrivit datelor Regiei, pe timp de vară, când maşinile dotate cu astfel de instalaţie au de aşteptat în ambuteiaje, la o temperatură care în unele cazuri ajunge şi la 50 de grade Celsius la nivelul asfaltului, consumul la 100 de km creşte cu 1,3 – 2 litri de motorină. Pornind de la aceste cifre, B365.ro a calculat cu cât creşte cheltuiala RATB pe motorină, vara, pentru confortul călătorilor.

Un autobuz consumă în medie, cu aerul condiţionat pornit, 88 de litri de motorină pe zi. La un preţ mediu de 5,33 de lei litrul de motorină, calculele arată că cele 500 de autobuze dotate cu astfel de instalaţii consumă combustibil de peste 56.000 de euro* pe tură. La sfrâşitul celor trei luni de vară, presupunând că autobuzele circulă doar 90 de zile cu aerul condiţionat pornit, suma se ridică, în total, la 5,13 milioane de euro*. În situaţia în care autobuzele n-ar circula cu instalaţia de răcire activată, RATB ar plăti în total pe motorină 4,86 milioane de euro*. Diferenţa rezultată este de aproape 270 de mii de euro*, bani care se cheltuiesc pe „frigul” din autobuze.

Există o variaţie. Instalaţia de aer condiţionat intră în funcţiune automat la o temperatură de la 24 de grade Celsius în sus. În cazul în care geamurile sunt deschise de călători, sistemul nu mai face faţă şi intalaţia merge în gol”, au declarat pentru B365.ro reprezentanţii RATB.

*calculele au fost realizate în baza un curs mediu de 4,2 lei/euro iar cifrele rezultate sunt estimative.

Cookies