Cât te costă începutul școlii pentru copilul tău: varianta ieftină și varianta scumpă

de:
29 aug. 2012
0 afișări
Cât te costă începutul școlii pentru copilul tău: varianta ieftină și varianta scumpă

Elevii au mai puţin de două săptămâni din vacanţa de vară, iar părinţii au început deja să se pregătească pentru începerea noului an şcolar de pe 10 septembrie. La fel au făcut şi centrele comerciale, care s-au pregătit din timp de perioada cumpărăturilor de la început de an şcolar, suplimentând produsele legate de această activitate şi amenajând raioane speciale pentru acestea. De asemenea, marile magazine încearcă diverse strategii de promvoare a produselor şi reduceri de preţuri pentru a-şi face oferta mai atractivă pentru părinţi.

O strategie a hypermarketurilor este de a încerca să atragă copii prin modele şi colecţii de rechizite cu desene atrăgătoare sau personaje celebre din desenele animate, care cresc preţul unui produs chiar de câteva ori. 

Preţurile sunt, în general, variate, pentru toate buzunarele. Costurile cresc însă pentru cei care vor să ofere copiilor rechizite, haine şi ghiozdan de calitate superioară. Deşi la prima vedere preţurile pot părea mici, totalul cheltuieilor făcute de părinţi la începerea şcolii ajung, de cele mai multe ori, să depăşească 4-500 de lei. Cel mai costisitor început de an este cel al bobocilor de clasa I, pentru care părinţii trebuie să achiziţioneze „de la zero” rechizitele, uniforma, ghiozdanul, penarul, caiete şi alte lucruri necesare copiilor.

Pregătirile pentru începerea anului şcolar sunt în toi

Astfel, pentru un ghiozdan nou pentru cel mic, părinţii trebuie să plătească de la 10 de lei, pentru un model modest, de bază, până la 150 de lei pentru ghiozdane cu mâner şi roţi, de tip troller, cu modele, desene ale unor personaje din desene animate şi mai multe buzunare. Pentru un penar, părinţii plătesc în funcţie de mărime, aspect sau dotări de la 3 lei la 35 de lei, pentru un penar gata-echipat. Pentru un caiet A5, de 48 de pagini, de matematică sau dictando, părinţii trebuie să plătească între 50 de bani şi 1,5 lei. Copiii au nevoie de cel puţin două caiete la limba română şi matematică, unul pentru activitatea în clasă şi unul pentru teme pentru acasă şi înca cel puţin cinci caiete pentru celelalte materii de studiu din ciclul primar. Astfel, pentru 10 caiete părinţii vor plăti aproximativ 5 lei. Pentru o copertă de caiet, din plastic, preţul nu depăşeşte 1 leu, însă pentru aproximativ 10 caiete părinţii trebuie să plătească 10 lei. Pentru un stilou cu rezervă, părinţii plătesc de la 7-8 lei la 35 de lei, la care se adaugă preţul unui set de rezerve, ce variază în jurul sumei de 4 lei. Pentru un creion mecanic, preţul variază în jurul sumei de 10 lei, iar pentru un set de creioane preţurile sunt între 1,5 şi 8 lei. Pentru un set de acuarele sau tempera preţul variază, în funcţie de calitate, de la 3 la 35 de lei, iar pentru pensule părinţii mai plătesc înca 3-5 lei. 

Pentru a nu mai sta să caute pe rând produsele necesare copiilor, părinţii pot opta pentru un ghiozdan gata echipat , la un preţ însă pe măsura, 250 de lei.

Copiii au nevoie şi de un echipament sportiv, constând în tricou, şort, bluză şi pantaloni de trening şi încălţăminte specifică. Şi aici, preţurile sunt variate: de la 100 de lei pentru un echipament complet până la de trei ori mai mult dacă părinţii optează pentru un echipament de firmă.

La cheltuielile părinţilor cu începerea noului an şcolar se adaugă şi fondul şcolii şi al clasei, dar şi alte produse pe care profesorii le cer pe parcursul anului, precum pensule, acuarelă, lipici, foarfecă, bloc de desen, numărătoare sau caiet special pentru muzică. Acestea din urmă suplimentează costurile părinţilor cu aproximativ 100 de lei. 

Dacă cel mic este într-un an avansat de studiu, costurile de pe parcursul anului cresc şi ele. Astfel, un elev din ciclul gimnazial (clasele 5-8) are nevoie şi de pixuri colorate,  markere, set de geometrie, compas, rigla de calcul, calculator ştiinţific, gume, scotch, bolduri, agrafe, bloc de desen de dimensiuni mai mari (A3) şi caiete de tip studenţesc, format A4, al căror preţ este cu aproximativ 1 leu mai mare decât cel al caietelor A5. Un cost suplimentar este al cărţilor şi manualelor şcolare speciale, solicitate de profesori, al căruit preţ poate varia între 10 şi 35 de lei. În liceu, în clasele 11 şi 12, manualele şcolare trebuiesc cumpărate de părinţi, lucru care aduce cheltuieli în plus dat fiind preţul relativ mare al unui manual de liceu.

Cookies