ARHIVA B365

Cât cheltuiesc expații în București, unul dintre cele mai rentabile orașe din lume pentru străini

Luanda, capitala An­golei, și-a „recâştigat” în acest an sta­tutul de cel mai scump oraş din lume pentru expaţi, costul vieţii fiind mai mare decât anul precedent (când ocupa locul doi). În schimb, Bucureştiul continuă să fie şi în 2013 unul dintre cele mai rentabile oraşe din lume pentru expaţii care lucrează în prezent aici. Preţul unei ceşti de cafea în Capitală este de peste două ori mai mic decât în Moscova, iar chiria unui apartament de lux (mobilat) este cu peste 30% mai ieftină în Bucureşti, potrivit estimărilor ZF.

Pe locul doi în topul celor mai costisitoare oraşe din lume pentru expaţi se află anul acesta Moscova, oraș care a devansat în 2013 capitala Japoniei, ocupanta primei poziţii de anul trecut. Chiria unui apartament de lux cu trei camere (mobilat) în Moscova este de 4.600 de dolari pe lună (adică puţin peste 3.460 de euro), iar o ceaşcă de cafea este mai mult de 8 dolari (circa 6 euro), în timp ce în Bucureşti costul unei ceşti de cafea la un restaurant este în medie de circa 3,3 dolari (2,5 euro).

„În general, costurile de trai din Europa au crescut în condiţiile întăririi monedelor locale comparativ cu dolarul, în timp ce în Asia circa jumătate dintre oraşele studiate au scăzut în top – în special Japonia – dato­rită scăderii valutelor locale comparativ cu dolarul”, a declarat Nathalie Constantin-Metral, cea care s-a ocupat de realizarea studiului Mercers 2013 Cost of Living Survey, realizat în luna martie a acestui an pe un eşantion de 214 ţări de pe 5 continente.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button