Cât cheltuiește statul pentru oamenii atacați și mușcați de maidanezi în București

de:
12 sept. 2013
1 Afișari
Cât cheltuiește statul pentru oamenii atacați și mușcați de maidanezi în București

La acest cost cu tratamentul elementar (vaccin antirabic, antitetanic) se adaugă şi cel cu reconstrucţia prin chirurgie, în cazul în care pacientul muşcat de câine prezintă plăgi severe, informează Ziarul Financiar.

„35 de persoane sunt muşcate, în medie, zilnic în Bucu­reşti, din care 20% sunt copii. Soluţia ar fi să nu mai existe câini vagabonzi pe străzi şi să se responsabilizeze proprietarii de câini“, a spusCătălin Apostolescu, medic primar şi purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli In­fecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ din Bucureşti, unde ajung persoanele muşcate de câini sau alte animale.

În prezent, pe străzile Capitalei sunt circa 64.000 de câini fără stăpân, adică un câine la 26 de locuitori ai Bucureştiului. Anul trecut au fost muşcate de câini 16.000 de persoane (60% muşcaţi de câini fără stăpân), ceea ce înseamă că statul a cheluit între circa un milion de euro şi 2,8 milioane de euro cu tratamentul medical, dacă se iau în calcul preţul pentru schema scurtă de tratament şi cel pentru schema lungă de tratament.

De la începutul anului până pe 31 august, la centrul antirabic al institutului din Bucureşti s-au prezentat 9.760 de persoane muşcate de câini, din care 1.975 copii. Dintre aceştia, 7.918 au fost vaccinaţi antirabic, 7.378 vaccinaţi antitetanic, iar pentru 594 a fost administrat ser antirabic. În bani asta înseamnă 2,4 milioane de lei (545.000 de euro), potrivit datelor publicate pe site-ul institutului Matei Balş. O doză de vaccin antirabic costă 68 de lei, o doză de ser antirabic 200 de lei, iar o doză de vaccin antitetanic, 49 de lei.

Tot din cauza câinilor fără stăpân, lăsaţi să circule în voie prin Bucureşti, România pierde şi în turism, pe fondul unei imagini pătate de problema nerezolvată a maidanezilor. 

Cookies