Cât câștigă un instalator din București? Din ce în ce mai mulți lucrători calificați preferă să rămână în țară

14 nov. 2021
364 Afișari
Cât câștigă un instalator din București? Din ce în ce mai mulți lucrători calificați preferă să rămână în țară
Cât câștigă un instalator din București? Din ce în ce mai mulți lucrători calificați preferă să rămână în țară. Sursa foto: Unsplash

Salariile muncitorilor calificați în construcții din București și alte mari orașe din țară încep să se apropie de cele din străinătate. Acest fenomen a început odată cu facilitățile fiscale aduse de Guvern în domeniu, astfel că din ce în ce mai mulți lucrători se gândesc de două ori înainte să plece în afara țării.

Migrația externă a muncitorilor calificați din construcții începe să se stabilizeze și chiar să scadă, iar acest trend se datorează în principal veniturilor ce au început să le echivaleze pe cele din Occident.

Cât câștigă, în medie, un muncitor din București

Creșterea salariilor din construcții a început odată cu implementarea facilităților fiscale introduse în anul 2019, fapt care se reflectă în numărul muncitorilor ce au ales să plece peste hotare în ultimii ani. Spre exemplu, salariul unui instalator ajunge la 5.000 de lei pe lună, în timp ce salariul mediu național în domeniul construcțiilor a ajuns la circa 3.400 de lei.

„Lucrez pe un şantier mare din Bucureşti, program de 9 ore pe zi, şi ajung la 4.800 – 5.000 de lei net pe lună. Cu ce mai fac pe lângă, mai iau 1.500-2.000 de lei pe lună. Nevasta mea ia şi ea 3.500 de lei. De ce să mai plec în străinătate, să stau departe de familie, în casă cu cine ştie cine, dacă eu pot câştiga la fel aici?“, a declarat un instalator din Capitală pentru Aleph News.

Salariul mediu din construcții a crescut cu aproape jumătate în 2019 față de anul precedent, după ce Ordonanța 114/2018, ce oferea o serie de facilități fiscale companiilor de construcții, a intrat în vigoare. Aceste facilități au fost aplicate după ce salariul minim din acest domeniu a crescut la 3.000 de lei brut, adică aproximativ 2.400 de lei net, ceea ce reprezenta cu circa 30% mai mult decât era salariul minim pe economie la acea vreme.

Guvernul ia în calcul însă eliminarea scutirilor de taxe, în contextul implementării PNRR

Diferența făcută de aceste scutiri de taxe este sesizabilă mai ales când ne uităm la faptul că în 2018 un angajat în industria construcțiilor avea un venit de mai puțin de 2.000 de lei net lunar, în timp ce salariul mediu din acest domeniu a ajuns la circa 3.400 de lei net. Desigur, în orașele mari, precum București, Cluj, Iași, Sibiu etc salariile sunt considerabil mai mari.

„Salariile sunt mari şi muncitorii nu mai pleacă. În funcţie de orele suplimentare, un muncitor câştigă în Bucureşti între 4.000 şi 6.000 de lei net (800-1.000 de euro – n.red.). În străinătate ar câştiga între 1.200 şi 2.000 de euro pe lună, din care îşi achită cheltuielile de masă, cazare şi transport şi dorm în case cu alte persoane, departe de familie. Odată cu această ordonanţă am putut să creştem salariile şi oamenii nu mai pleacă”, a declarat CEO-ul unei companii din domeniul construcțiilor.

Antreprenorii din acest sector economic se tem însă de ceea ce ar putea aduce viitorul, deoarece Guvernul ia în calcul să elimine aceste scutiri de taxe odată cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, cunoscut sub denumirea de PNRR. Astfel, întregul domeniu al construcțiilor consideră că această măsură ar afecta stabilitatea din acest moment și ar afecta serios companiile de pe piață, care se confruntă în această perioadă cu scumpirea materialelor dar și a energiei electrice și a combustibilului.

Câți angajați lucrează în domeniul construcțiilor

În acest moment, aproximativ 430.000 de angajați lucrează în domeniul construcțiilor, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Aceștia au avut o contribuție de 6,6 procente la PIB-ul anului 2020. Din păcate, deși numărul persoanelor care aleg să lucreze în țară în locul migrației externe a scăzut conform estimărilor, angajatorii susțin că se confruntă în continuare cu o lipsă de personal, iar angajații de pe piață au o medie de vârstă ridicată. Astfel, companiile de construcții apelează la muncitori din afara Uniunii Europene pentru a suplimenta personalul.

Cookies