ESENTIAL

Cât au cheltuit românii pe vacanța de 1 mai în 2013

Doar pentru prima parte a minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, numărul total de turişti în România a crescut cu 26% faţă de anul trecut, potrivit reprezentanțiilor Federației Naționale din Turismul Românesc.

Aceştia au cheltuit peste 19 milioane lei doar pentru servicii turistice, cu 9% mai mult decât anul trecut. Cu ocazia sărbătorilor Pascale, urmează un al doilea flux de turişti care vor ocupa cazările din țară.

Care au fost destinațiile de vacanță preferate

În primele 3 nopţi ale minivacanţei, în unităţile de cazare clasificate de pe litoralul românesc s-au cazat circa 27.500 de români, cu 10% mai mulţi fată de anul 2012. Pe lângă aceştia, peste 10.000 de turişti au înoptat în unităţi neclasificate. Staţiunile cele mai căutate au fost şi anul acesta cele din extremele litoralului, în Mamaia şi Vama Veche unităţile de cazare clasificate fiind ocupate în proporţie de 95%, informează evz.

Chiar dacă litoralul a fost cel mai intens mediatizat, totuşi, pe primul loc în preferinţele românilor au fost destinaţiile turistice rurale, pe care peste 40.000 de români le-au ales şi datorită sărbătorilor de Paşte, imediat următoare zilei de 1 Mai. Pentru acest segment, creşterea este de peste 30%.

Staţiunile montane au fost şi ele solicitate de românii care au ales să petreacă ziua de 1 Mai în mijlocul naturii. Aproximativ 20.000 de turişti au ajuns la munte, la fel ca anul trecut. Astfel, unităţile de cazare de pe Valea Prahovei au fost ocupate în proporţie de 60-70%, în timp ce în celelalte statiuni montane gradul de ocupare a fost de până la 60%.

Un alt segment solicitat este cel al staţiunilor balneare, unde au mers în jur de 10.000 de turişti, număr similar cu cel înregistrat în anul 2012. Aceştia au preferat să-şi petreacă zilele libere în aceste staţiuni, deoarece aici tarifele sunt mai mici, iar piscinele reprezintă alternativa mai ieftină a litoralului.

Există şi o categorie de turişti care preferă să-şi petreacă zilele libere în Delta Dunării. În această perioadă au sosit în Deltă peste 2.500 de români, pescari pasionaţi sau turişti dornici de inedit. Numarul acestora este de doua ori şi jumătate mai mare decât anul trecut.

Turismul extern

Cei mai mulţi dintre românii care au plecat în străinatate cu ocazia zilei de 1 Mai, vor petrece şi Paştele în aceeaşi destinaţie. Cele mai solicitate destinaţii au rămas, ca şi anul trecut, Bulgaria şi Grecia. În total, au plecat în vacanţe în afara ţării peste 8.000 de turişti români, cu 42% mai mult ca anul trecut. Creşterea se datorează, în principal, numărului mare de zile libere comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Contrar estimărilor vehiculate în ultimele zile despre numărul de turişti care au preferat Bulgaria cu ocazia zilei de 1 Mai, de 15-16.000 de turişti români, în realitate au fost de şase ori mai puţini, aproximativ 3.000 de români trecând graniţa pentru a face o vacanţă în ţara vecină în această perioadă


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button