BAZAR

Cât ar încasa statul dacă toți românii care obțin venituri din chirii ar plăti CAS-ul

Dacă toate contractele de închiriere ar fi declarate la Administraţia Fiscală, statul ar putea încasa prin introducerea CAS-ului pentru proprietari sume substanţiale având în vedere că doar în Capitală sunt închiriate circa 80.000 de locuinţe„, a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.NET pe bază tuturor ofertelor imobiliare publicate în presă şi pe internet, din 800.000 de unităţi locative din Bucureşti (conform Recensământului întocmit de Institutul Naţional de Statistică în 2011) circa 10% sunt închiriate. Luând în calcul o chirie medie lunară de 300 de euro pentru o locuinţă, am putea spune că proprietarii din Bucureşti încasează aproximativ 300 de milioane de euro într-un an. Dacă de anul viitor proprietarii din Bucureşti vor plăti contribuţii la Sănătate de 5,5%, atunci statul ar putea să obţină 16,5 milioane de euro din asigurările de sănătate, în condiţiile în care toate contractele ar fi declarate la Administraţia Fiscală. Iar dacă am extrapola această sumă la nivelul ţării am ajunge la concluzia că statul ar putea încasa într-un singur an impozite în valoare de 165 de milioane de euro. Experţii din domeniul imobiliar sunt de părere că această sumă este pur teoretică, deoarece în practică românii s-au învăţat să nu declare contractele la Fisc sau să declare o sumă mult mai mică decât cea reală, iar statul va încasa mult mai puţin de pe urma acestei noi taxe.

„Impunerea obligativităţii contribuţiei la asigurările de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din chirii ar avea efectele scontate doar dacă s-ar realiza în trei paşi. În primul rând, este nevoie de fiscalizarea tuturor contractelor şi adoptarea unor măsuri proactive care să încurajeze atât proprietarii, cât şi chiriaşii să-şi înregistreze contractele la Fisc. În al doilea rând, ar trebui să se stabilească o bază de impozitare, o grilă în funcţie de care statul să calculeze impozitele şi taxele pe care doreşte sa le încaseze, iar această grilă sa fie ancorată în realiate, şi abia apoi să încerce să se impună o nouă taxă. Toate aceste măsuri ar trebui prinse într-o lege specială a chiriilor care să protejeze atât proprietarii, cât şi chiriaşii, de discuţii sau probleme care apar în mod frecvent în timpul derulării unui contract de închiriere, lege care să ajute piaţa închirierilor, dar care să reglementeze şi aspectele privind impozitele dorite de Guvern”, a declarat Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.

În ceea ce priveşte baza de calcul, Ministerul de Finanţe a întocmit un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă în acest sens, iar potrivit documentului publicat pe data de 12 septembrie 2013, un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurări de sănătate cu o sumă cuprinsă între 41 şi 611 lei pe lună.

„Baza de calcul propusă de Ministerul de Finanţe este avantajoasă pentru proprietarii care închiriază mai multe proprietăţi sau pentru cei care închiriază imobile scumpe. Proprietarii care închiriază 5 sau 10 locuinţe, aceştia nu plătesc un impozit pentru CAS mai mare de 611 lei pe lună indiferent de suma încasata din chirii. În schimb, dacă o persoană închiriază o proprietate cu 100 de euro nu poate plăti mai puţin de 41 de lei, chiar dacă valoarea tranzacţie nu atinge salariul de bază minim brut pe ţară (750 de lei)”, a mai spus Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button