BAZAR

Câştigătorul Ursului de Aur deschide Festivalul Internaţional de Film Bucureşti. PROGRAMUL BIFF 2015

Luni, 20 aprilie, la ora 19.30, la Cinema Studio, se deschide, cu o gala specială, ediţia din acest an a BIFF 2015. După gală este progrmată proiecţia filmului „Taxi” premiat cu Ursul de Aur la ediţia din acest an a Berlinalei.

Filmul „Taxi”, regizat de Jafar Panahi, a fost realizat de acesta în ciuda interdicţiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani. Păstrând regula spaţiului închis, Jafar Panahi şi actorii săi neprofesionişti, care sunt plimbaţi prin oraş de taximetristul-regizor şi a căror identitate rămâne secretă, creionează un portret onest, amuzant şi profund uman al Teheranului de azi, scrie adevarul.ro.

Ediţia 2015 a BIFF, aduce şi o nouă imagine de brand, mai multe zile de proiecţii, mai multe filme, mai multi invitaţi… De-a lungul primului deceniu de existenţă, Festivalul International de Film Bucuresti a avut drept invitaţi de onoare nume uriaşe din cinematografia mondială: Andrei Konchalovsky, Danis Tanovic, Nikita Mihalkov, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihaileanu.

PROGRAM BIFF 2015

LUNI, 20 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:30
GALA DE DESCHIDERE
TAXI
Regia Jafar Panahi, Iran, 2015, 82′
La fel ca cele două filme anterioare, This Is Not a Film (2011) și Closed Curtain (2013), TAXI a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicției de a mai face cinema vreme de 20 de ani. Păstrând regula spațiului închis, Jafar Panahi și actorii săi neprofesioniști, care sunt plimbați prin oraș de taximetristul-regizor și a căror identitate rămâne secretă, creionează un portret onest, amuzant și profund uman al Teheranului de azi.

MARȚI, 21 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:00
COMPETIȚIE
AUTOPORTRETUL UNEI FETE CUMINȚI
Regia Ana Lungu, România, 2015, 81′
După debutul Burta balenei (co-semnat cu Ana Szel), Ana Lungu revine cu un lungmetraj solo la fel de independent, dar mai ambițios. Foarte franțuzesc (în sensul șaizecist), Autoportretul… este parțial jucat de neprofesioniști, dar beneficiază de apariția unuia dintre actorii momentului, Emilian Oprea, într-un rol secundar. Premiera mondială – în noua secțiune „What the ?!”, Rotterdam 2015.
21:00
PROIECȚIE SPECIALĂ
REȚEAUA
Regia Claudiu Mitcu, România, 2015, 62′
Documentarul-eveniment Rețeaua, în regia lui Claudiu Mitcu, după o investigație jurnalistică de Vlad Mixich, urmărește traseul citostaticelor absente de pe piața internă, din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavii din România. Un fragment din Rețeaua a fost prezentat în luna ianuarie la Parlamentul European.

CINEMA ELVIRA POPESCU

18:30
PANORAMA
TREI INIMI
Regia Benoit Jacquot, Franța, 2014, 106
O complicată călătorie sentimentală în care Benoît Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg și Chiara Mastroianni converg și construiesc un triunghi amoros. Ele sunt surori, iar el e amorezat de amândouă.

20:30
PANORAMA
MR. KAPLAN
Regia Álvaro Brechner, Uruguay, 2014, 98′
Mr. Kaplan îl găsește pe Jacob Kaplan, la vârsta de 76 de ani și în mijlocul unei crize existențiale. Întâmplarea face ca acesta să fi scăpat din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, imediat ce descoperă că proprietarul cafenelei de lângă plajă este neamț, își dă seama că are un scop: să îl prindă pe nazist și să-l aducă în fața justiției.

MIERCURI, 22 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:00
COMPETIȚIE
KEBAB ȘI HOROSCOP
Regia Grzegorz Jaroszuk, Polonia, 2014, 75′
Kebab, fost șaormar underground, și Horoscop, fost prezicător la revista Lumea animalelor, ajung, cât ai zice „minimalism”, specialiști în marketing la o firmă de vândut covoare. Polonezul Grzegorz Jaroszuk pășește delicat pe un teren bătătorit de alde Kaurismaki și Roy Andersson. Premiera mondială Karlovy Vary.
21:00
PANORAMA
TĂIETURA
Regia Fatih Akin, Germania, 2014, 138′
Cea mai nou opus lui Fatih Akin, Tăietura, este o dramă istorică ce discută genocidul armean de la începutul secolului XX și care a avut peste 1.5 milioane de victime.

CINEMA ELVIRA POPESCU

18:30
PANORAMA
PASOLINI
Regia Abel Ferrara, Italia, 2014, 86′
Cel mai nou film al lui Abel Ferrara se concentrează asupra ultimei zile din viața marelui regizor italian Pier Paolo Pasolini: are cinzeci de ani, trăiește la Roma și tocmai a terminat cel mai controversat film al său, Salò o le 120 giornate di Sodoma.

20:30
PROIECȚIE SPECIALĂ
THE LOOK OF SILENCE
Regia Joshua Oppenheimer, Danemarca, 2014, 99′
După șocantul, revelatorul și visceralul documentar presărat de umor negru The Act of Killing, Joshua Oppenheimer își reîntoarce privirea spre Indonezia, în The Look of Silence, continuarea bântuitoare a anteriorului film, ce tratează masacrurile din Indonezia anilor 1965-1966, când peste 500.000 de oameni au fost uciși cu brutalitate în cadrul unei epurări anticomuniste.

JOI, 23 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:00
COMPETIȚIE
DEPARTE DE OAMENI
Regia David Oelhoffen, Franța, 2014, 101
Viggo Mortensen a jucat până acum în engleză, daneză și spaniolă – iată-l vorbind o franceză impresionantă în acest western existențialist, inspirat de o povestire de Albert Camus și a cărui muzică originală este semnată Nick Cave și Warren Ellis. Suntem în Algeria anului 1954, și un profesor din creierii munților primește misiunea de a escorta un ucigaș până la garnizoana din cel mai apropiat oraș… Trei premii la Veneția 2014.

21:00
COMPETIȚIE
IULIE ÎNSÂNGERAT
Regia Jim Mickle, SUA, 2014, 109′
În primele sale filme, americanul Jim Mickle s-a ocupat de șobolani, vampiri și canibali – iată-l acum atacând potul cel mare: Texasul etern surprinzător. Michael C. Hall, Sam Shepard și Don Johnson sunt pionii acestui western modern (în sensul violent-deranjant), iar de unde pornesc și mai ales unde ajung, spectatorul află amuzat-oripilat, pe propria piele. Selecție oficială Quinzaine des realisateurs, Cannes 2014.

CLUB CONTROL

21:00
PROIECȚIE SPECIALĂ
PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS
Regia Florian Habicht, Marea Britanie, 2014, 90′
Sheffield, Sex City – acesta-i locul. Nu e neapărat locul în care se întâmplă cele mai cool lucruri, dar este, totuși, locul de origine al multor trupe și artiști importanți din istoria muzicii: Cabaret Voltaire, The Human League, Arctic Monkeys ș.a.m.d. Cu acest documentar, Florian Habicht ne aruncă în timp și spațiu în orășelul mai sus menționat, alături de o trupă numită Pulp…

VINERI, 24 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:00
COMPETIȚIE
O FATĂ MERGE ACASĂ SINGURĂ ÎN NOAPTE
Regia Ana Lily Amirpour, SUA, 2014, 101′
Un formidabil debut alb-negru scris și jucat într-un dialect Farsi dar filmat în California de o fată de 34 de ani născută la Londra din părinți iranieni (și care tocmai pregătește un film cu canibali). Cool, seducător și teribil de romantic, filmul îi surprinde chiar și pe cei care credeau că nu se mai poate face nimic nou în materie de vampiri în anul de grație 2014, A.J. (După Jarmusch). Premiera mondială: Sundance 2014.

21:00
COMPETIȚIE
HIENA
Regia Gerard Johnson, Marea Britanie, 2014, 112′
„I have seen the future of crime films and it screams Hyena” (Nicolas Winding Refn). Regizorul Gerard Johnson, acompaniat la propriu de fratele Matt (adică The The, pe coloana sonoră) și de vărul Peter Ferdinando (într-un rol principal greu de cuprins în cuvinte), pune în scenă una dintre cele mai brutale povești de gen contemporane, cu un ochi la Michael Mann și celălalt la Ben Wheatley. Cel mai bun thriller, Sitges 2014.

CINEMA ELVIRA POPESCU

18:30
INVITAT SPECIAL: FRANCO NERO
SIRENA
Regia Milan Todorovic, Serbia, 2014, 94′
20:30
JONATHAN DEGLI ORSI
Regia Enzo G. Castellari, Italia, 1994, 88′

SÂMBĂTĂ, 25 APRILIE

CINEMA STUDIO

13:00
PROIECȚIE SUSȚINUTĂ DE PERONI
LA DOLCE VITA
Regia Federico Fellini, Italia, 1960, 174′

17:00
FILM SURPRIZĂ

19:30
GALA DE INCHIDERE
DEPARTE DE LUMEA DEZLĂNȚUITĂ
Regia Thomas Vinterberg, SUA, 2015, 119′
După ce a luat publicul român prin surprindere în 2013 cu anteriorul opus al lui Vinterberg, Vânătoarea / Jagten, Festivalul Internațional de Film București își va răsfăța publicul cu cel mai nou film al regizorului, Departe de lumea dezlănțuită, o adaptare a romanului clasic cu același nume al lui Thomas Hardy.

CINEMA ELVIRA POPESCU

11:30
PANORAMA
POVESTEA PRINȚESEI KAGUYA
Regia Isao Takahata, Japonia, 2013, 137′
Cel de-al cincilea și, totodată, ultim film făcut de Isao Takahata la Studiourile Ghibli este bazat pe povestea japoneză Povestea tăietorului de bambus și este, pe bună dreptate, o capodoperă animată în care imagini sublime se îmbină la perfecție cu superba coloană sonoră a lui Joe Hisaishi.

14:30
IN MEMORIAM
PATRU SCURTMETRAJE DE ALAIN RESNAIS
16:30
MELO
Regia Alain Resnais, Franța, 1986, 112′

18:30
PANORAMA
PALO ALTO
Regia Gia Coppola, SUA, 2013, 100′
Gia Coppola continuă lunga tradiție în cinema a familiei (urmând pașii străbunicului Francis Ford și ai mătușii Sofia) debutând în regie cu Palo Alto, film bazat pe cartea omonimă scrisă de James Franco. Palo Alto este un exercițiu despre maturizare, descoperiri emoționale și sexuale, circuitul de petreceri tipice liceului, droguri și, în general, haosul adolescenței.

20:30
RELUARE
PASOLINI
Regia Abel Ferrara, Italia, 2014, 86

DUMINICĂ, 26 APRILIE

CINEMA ELVIRA POPESCU

11:30
RELUARE
POVESTEA PRINȚESEI KAGUYA
Regia Isao Takahata, Japonia, 2013, 137′

14:30
RELUARE
PALO ALTO
Regia Gia Coppola, SUA, 2013, 100′

16:30
RELUARE
THE LOOK OF SILENCE
Regia Joshua Oppenheimer, Danemarca, 2014, 99′

18:30
PROIECȚIE SPECIALĂ
E GREU SĂ FII IUBIT DE IDIOȚI
Regia Daniel Leconte, Franța, 2008, 110′
În ianuarie 2015, redacția revistei Charlie Hebdo a fost masacrată „în numele credinței”… În numele umorului, și în amintirea celor uciși, Festivalul de Film București are onoarea să prezinte documentarul C’est dur d’etre aimé par des cons, proiectat la Cannes în mai 2008. În fața camerei regizorului Daniel Leconte, Cabu, Charb, Tignous, Wolinski și mulți alții, vorbesc candid despre religie, despre libertate, despre Mahomed și despre ei.

20:30
RELUARE
PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS
Regia Florian Habicht, Marea Britanie, 2014, 90′


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button