Căști high-tech împotriva Covid-19. Căt costă și unde se găsesc

20 nov. 2020
72 Afișari
Căști high-tech împotriva Covid-19. Căt costă și unde se găsesc
„casca nebună” inventata de Yezin Al-Qaysi.

În ultimele două luni, inventatorul Yezin Al-Qaysi a călătorit cu metroul din Toronto, în Canada, purtând o uriașă „cască nebună” neagră.

Casca BioVYZR

Casca este realizată din hazmat, un material care protejează sănătatea de acțiunea factorilor de mediu. Ea acoperă complet capul și trunchiul superior și are o vizieră care se extinde până la piept.

Pe spate are un ventilator alimentat cu baterii și un filtru care purifică aerul inhalat și îl elimină pe cel „stătut”, conform BBC.

Reacțiile oamenilor

Yezin Al-Qaysi, inventator din Toronto, Canada, se plimbă de 2 luni cu metroul orașului, timp în care poartă „casca nebună”.

Mulți oameni se apropie de el și îl întreabă: „De unde ai scos asta?”.

„Alții sunt uimiți. Cu siguranță nu râd, dar chiar dacă o fac, nu le pot vedea gura, pentru că toată lumea poartă măști.”, a declarat inventatorul Yezin Al-Qaysi.

Yezin Al-Qaysi este unul dintre numeroșii designeri și antreprenori din întreaga lume care s-au grăbit să elibereze casca Hazmat sau PAPR, anul acesta, destinate persoanelor care caută mai multă protecție împotriva coronavirusului decât o simplă mască.

Al său se numește BioVYZR și se spune că bateria durează până la 12 ore. Canadianul spune că afacerea sa – VZYR Technologies – are acum vânzări de ordinul „zecilor de mii”.

Produs similar cu o cască de motocicletă

Veteranul marinei americane, Chris Ehlinger, este un alt creator de cască.

„Aceste căști într-un sens ne pregătesc psihologic pentru destinul viitor al speciei noastre”, spune tânărul de 35 de ani.

Compania sa, Valhalla Medical Design, cu sediul în Austin, Texas, a lansat un produs numit NE-1, care arată similar cu o cască de motocicletă. În plus față de un sistem electric de filtrare a aerului, acesta are microfoane și difuzoare interne și externe, astfel încât purtătorul să poată vorbi mai ușor cu persoanele din jurul său.

Are chiar și sunet Bluetooth încorporat, astfel încât să se poată efectua un apel telefonic sau să se asculte muzică.

Casca high tech NE-1 seamana cu o casca de motocicleta
NE-1 inventată de Chris Ehlinger, seamănă cu o cască de motocicletă

Dar, odată ce s-a anunțat săptămâna trecută un vaccin împotriva coronavirusului, sunt cu adevărat necesare căști ca acestea?

Casca Air

Michael Hall, a cărui firmă vinde o cască PAPR numită Air, consideră că vor fi populare pe termen lung cu oamenii preocupați de calitatea proastă a aerului.

Compania sa, Hall Labs, cu sediul în Utah, spune că a vândut 3.000 până acum. Acum lucrează și la mai multe versiuni de înaltă tehnologie, în care viziera se transformă într-un ecran pe care utilizatorul poate viziona videoclipuri.

„Și pentru călătoriile în linia aeriană vom putea crea un segment [cu căști care funcționează], cum ar fi căștile care elimină zgomotul”, spune inventatorul de 44 de ani. „Credem că există o piață pentru acest tip de seninătate.”

Michael Hall poartă casca Air
Michael Hall crede că produsele precum Air vor continua să fie populare chiar și după Covid-19

Cu toate acestea, indiferent dacă sunt protejate împotriva virușilor aerieni sau a calității proaste a aerului, sunt astfel de căști un pic excesive?

„Căștile au avantajul că arată fețele oamenilor”

Natasha Duwin, a cărei firmă din Florida, Octo Safety Devices, face măști de față, spune că poate vedea recursul.

„Căștile au avantajul că arată fețele oamenilor”, spune ea. „Puteți vedea zâmbete și expresii umane și aveți un sentiment de securitate foarte puternic.

„Totuși, pentru că fiecare dintre aceste căști depinde de cel puțin două sisteme de filtrare, baterii și [alte lucruri], toate aceste articole se pot defecta. Și dacă doar unul dintre ele se defectează, aveți probleme serioase.”

Căștile vor trebui curățate temeinic înainte de fiecare utilizare, avertizează Natasha Duwin.

Dna Duwin spune că, pentru majoritatea oamenilor, tot ce au nevoie este o mască care să corespundă standardului de calitate certificat din țara respectivă. Măștile respiratorii au filtre încorporate și ambele se potrivesc mai bine și funcționează mai eficient decât măștile faciale din țesătură.

Cele trei căști de mai sus costă între 149 și 379 USD, dar niciuna nu a primit încă certificarea. Cu toate acestea, fiecare dintre cele trei firme spune că se apropie de etapele finale ale procesului.

Părerea unui medic despre căștile high-tech

Dr. Suzanne Pham, directorul medical al echipei de răspuns Covid-19 de la Weiss Memorial Hospital din Chicago, spune: „Rămâne de văzut dacă aceste căști fascinante se luptă eficient cu Covid, deoarece în prezent nu există suficiente cercetări în spatele lor.”

Dr. Pham este, de asemenea, îngrijorat de faptul că acestea ar putea duce la o divizare socială. „Se va crea o divizare în societate între cei care își pot permite ceva care aparent ar putea să-i protejeze mai mult și cei care nu.

Cu toate acestea, ea crede că noi căști se vor vinde bine, atât pentru încrederea pe care o oferă purtătorului, cât și pentru protecția reală pe care o oferă. „La urma urmei, pandemia a fost în primul rând medicală, dar și psihologică, absolut.”

Sursă foto: BBC.

Cookies