Case în care au poposit Tolstoi, Liszt şi Enescu- dezvăluiri Constantin Bălăceanu Stolnici FOTO

de:
05 oct. 2014
47 Afișari
Case în care au poposit Tolstoi, Liszt şi Enescu- dezvăluiri Constantin Bălăceanu Stolnici FOTO

Constantin Bălăceanu Stolnici a susținut în luna septembrie, la Muzeul Municipiului București, o conferință despre Calea Victoriei, în cadrul căruia a vorbit despre mai multe case celebre de pe această stradă.

„Calea Victoriei este cea mai reprezentativă stradă din Capitala noastră, mai reprezentativă pentru București decât Champs-Elysee pentru Paris și decât alte străzi celebre pentru capitalele europene”, a susţinut acesta, prezentând mai multe clădiri care au adăpostit personalităţi importante ale României şi ale Europei.

Palatul Cantacuzino

Conform academicianului, această clădire a fost locuită, de-a lungul timpului, de personalităţi importante ca George Enescu şi Gheorghe Gricore Cantacuzino.

Casa Facca Trubetzkoi

Prinţul Trubetzko a fost o persoana extravagantă, în casă căruia a locuit celebrul compozitor Franz Liszt, în perioada în care a concertat în Bucureşti (1846).

Casa Lenş Vernescu

Casa a aparţinut în secolul al XIX-lea lui Filipache Lenş, care ocupa functia de mare camaras al domnitorului (sau mare vistiernic). În 1886, moştenitorii familiei Lens o vând unui om politic important, Gheorghe „Guţă”  Dimitrie Vernescu (1829 – 1900) jurist, doctor în drept, cu studii făcute la Bucureşti şi Paris.  În casa care astăzi adăposteşte  un cazino a locuit scriitorul rus Lev Tolstoi, în timpul Războiului Crimeii.

Casa Barbu Catargiu

În această casă, de lângă Institutul Moteanu, a locuit Barbu Catargiu şi Niculae Bibescu.

Casa Cesianu

În această casă a locuit Manfred von Killinger, ambasador al Germaniei naziste în România, dar şi Tudor Arghezi.

Casa Cesianu este cunoscută și sub numele de Casino Victoria sau Teatrul de Revistă Constantin Tănase.

Cookies