ESENTIAL

Casa solară care produce mai mult decât consumă, construită în Bucureşti de studenți FOTO&VIDEO

Se spune că, de-a lungul vieții, trebuie să ridici o casă, să plantezi un pom şi să faci un copil. Câțiva studenți din București le-au făcut pe primele două, într-un mod original și într-un timp record, căci nici unul dintre ei n-a împlinit încă 25 de ani.

Casa se află în curtea Facultății de Inginerie a Instalațiilor, pe bulevardul Pache Protopopescu numărul 66, și e una dintre cele mai eficiente energetic din România. Studenții care au ridicat-o nu au plantat (încă) lângă ea copacii ceruți de vechea zicală, dar i-au construit o seră în care cresc câteva zeci de plante. Și, dacă nici asta nu echivalează cu plantarea unui copac, faptul că locuința ridicată de ei produce mai mult decât consumă probabil face asta.

Click pe imagini pentru mărire

Casa solară Efden a fost prezentată în 2014 la competiția Solar Decathlon Europe de la Versailles, fiind proiectată și construită în doi ani de zile. Asamblarea însă a durat doar 10 zile, iar la această parte a procesului au participat 40 de oameni. Dezasamblarea a durat și mai puțin – patru zile. Transportul casei (care are o suprafață de construit de 190 de metri pătrați) s-a făcut cu nouă tiruri.

Transportul și asamblarea casei, reconstituite printr-o animație:

DE CE E EFICIENTĂ:

În casa Efden costurile pentru lumină, apă și încălzire sunt 0. Ba mai mult, casa produce mai multă energie decât consumă.

„Avem un surplus anual de 2500 de kWh pe an. Asta e o energie suplimentară pe care o putem injecta în rețea.”, explică Mihai Toader-Pasti, manager de proiect.

Curentul electric din casă e produs de panourile fotovoltaice de pe acoperiș, iar încălzirea și răcirea casei se face prin tuburi cu apă, montate în pereți. Alimentarea cu apă se va face dintr-un puț.

Pentru ca eficiența să fie maximă, locuința este prevăzută cu un sistem de aerisire automată. Practic, nu trebuie să deschizi fereastra atunci când ai nevoie de aer proaspăt, căci vine automat, direct din seră, atunci când nivelul de CO2 din camere e prea mare.

„Când e iarnă, de ce să deschizi geamul și să scazi temperatura din cameră, atunci când aerisești? Iei aer direct din seră.”, explică Claudiu Butacu, membru în echipa Efden.

Imobilul este prevăzut și cu un senzor de prezență care pornește atunci când se lasă seara și nivelul de lumină scade. Un senzor exterior măsoară cantitatea de lumină și, când apune soarele, activează senzorul de prezență din casă astfel încât lumina din hol, de exemplu, să pornească atunci când treci pe acolo.

Tot ca să fie eficientă (și de ajutor tuturor uitucilor din lume), ferestrele sunt prevăzute cu senzori care depistează ferestrele lăsate deschise. Sistemul nu e încă finalizat, însă, atunci când va fi gata, va funcționa așa: 

„Dacă ai uitat geamul deschis, avem aici un senzor care simte și dă comanda. Apoi sistemul te anunță, îți trimite mesaj. Îl poți închide de pe telefon sau ți-l închide el automat după jumătate de oră. E un contact magnetic care se poate pune pe orice fereastră.”, explică Claudiu.

Atât casa, cât și mobila sunt astfel realizate încât să fie ușor de asamblat și de dezasamblat. Structura casei e metalică, însă asta nu înseamnă că nu e la fel de sigură.

E super sigură, a rezistat deja la trei asamblări și două dezasamblări. În ceea ce privește rezistența la cutremur, asta depinde foarte mult de sol. Poate să reziste și la  echivalentul unui cutremur de 20 pe scara Richter pe un sol și la 6 grade pe alt sol. Aici (n.r. în curtea Facultății de Inginerie a Instalațiilor) e solul ok, că există o fundație continuă din beton- dacă pică casa asta de aici, nu prea mai e nici Bucureștiul.”, spune Mihai.

IDEEA

Proiectul casei Efden a pornit de la casa PRISPA, cu care o parte din echipă a participat pentru prima dată la competiția Solar Decathlon Europe, în 2012. Ca să aibă banii necesari pentru a participa la concurs, studenții au fost însă nevoiți să pre-vândă casa, așa că proiectul Efden a pornit de la 0. 

„Cam 30 de oameni suntem în mod constant, sunt 10 departamente interdisciplinare. Proiectul are o valoare cam de 100.000 de euro, căci sponsorizările au venit mai mult în produse și servicii, companiile vor mai mult să-și promoveze serviciile. Valoarea totală a contribuțiilor a fost însă de 1 milon de euro”, explică Mihai.

ECHIPA

Casa aparține asociației înființată de studenți, Decathlon București, iar spațiul pe care e construită e pus în comodat de facultate.

La proiect au participat, până acum, peste 200 studenți și circa 20 de profesori, iar ușa e deschisă celor care doresc să se alăture proiectului. Chiar în perioada 27-28 februarie e programată campania de recrutare. Detalii în acest sens, pe efden.org.

„Sunt recrutați în funcție de dorință și pasiune. Eu eram în clasa a XII-a când am intrat în asociație, deci nu știam să fac nimic. Așa că, orice om care își dorește să facă ceva să vină și îi găsim noi ceva de făcut, în zona în care îi place să facă. Că acolo devine foarte bun”, îndeamnă Mihai.

Proiectul e 100% studențesc, fiind gândit și realizat de tineri de la Universitatea Tehnică de Construcţii, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, Universitatea din București, SNSPA și Politehnică, iar asta se vede de cum intri în casă. Ușa e larg deschisă, se primesc vizite și după ce se termină programul oficial de vizitare și, în timp ce vorbesc despre tehnicile inovatoare pe care le-au pus în practică, studenții care au construit una dintre cele mai eficiente case din România se mai plâng și de câte un referat despre cazane pe care îl au de pregătit pentru a doua zi. Sau fug până vizavi să-și afle nota la examen.

Cu toate astea, nu pare să le lipsească deloc disciplina sau răbdarea, căci au înfruntat deja birocrația românească și au ieșit învingători. Chiar dacă lupta a durat 7 luni.

„Cel mai greu lucru a fost să accepți că ești în România. E foarte dificil să accepți că lucrurile merg foarte greu. În Franța a durat o zi să obținem autorizația, iar în România- 7 luni.”, explică Claudiu Butacu, președintele asociației.

„Au fost fel de fel de probleme care au adus amânări, a fost frustrant. Nu ne bazăm niciodată pe încurajări, dar sperăm ca măcar să nu fie prea multe piedici”, completează Mihai.

CE URMEAZĂ

Principalul obiectiv la care lucrează este certificarea Living Building Challenge și, dacă o obțin, casa Efden va fi prima locuință certificată complet din Europa.

Totodată, vor ca, în fața casei, să creeze un spațiu verde la care să aibă acces toți studenții din facultate, spațiu dotat cu mobilier și internet wireless.

Alt obiectiv, din cele 11 pe care le au și pe care le găsiți AICI, este de a organiza competiția Solar Decathlon în România, dar și să construiască un întreg ansamblu rezidențial eficient energetic.

Cum ar arăta ansamblul:

Casa Efden funcționează și ca primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din România și este deschisă publicului în fiecare joi (între orele 18.00 și 20.00) și în fiecare duminică (între orele 12.00 și 16.00).

Mai multe imagini, în Galeria Foto de mai sus


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button