În jungla domestică, fiecare centimetru trebuie cu greu cucerit. Blănoșii noștri au preluat de mult controlul asupra canapelelor și le-au umplut de păr, parcă râzându-ne în nas de cum ziceam noi pe vremuri, când i-am adus acasă, că nu vor avea voie niciodată acolo sau, și mai bine, în pat.
Împărțirea, măcar în teorie, a teritoriului
Adevărul gol-goluț este că, atunci când vine vorba de spațiu, animalele noastre de companie nu cunosc conceptul de „limită personală”. Putem încerca însă. 🙂
Începeți prin a stabili zone specifice pentru micuții voștri – un loc confortabil pentru somn, un colț pentru joacă și, bineînțeles, zona de luat masa. Asigurați-vă că acestea sunt adaptate nevoilor lor și că “nu stau în drum” – adică, de exemplu, nu dați peste bolul de apă de fiecare dată când scoateți ceva din frigider.
De asemenea, sunt locuri din casă unde chiar nu trebuie să aibă acces, de la exemplu la gunoi. Nu e deloc bine când, de exemplu, cățelul a furat oasele de pui de acolo.
Confortul bestiei
Investiți în paturi confortabile, în pernuțe moi, în jucării care stimulează mintea și în colțuri cu obiecte doar ale lor. Pentru pisici, nu strică deloc să aibă un loc la fereastră de unde să miaune la păsări sau un coșuleț pe calorifer să se bucure de Radet. Dacă nu au chef de pătuțurile și păturicile pentru ele, încercați să le atrageți cu iarba pisicii.
Pentru cățeii care pe-afară de energie, asigurați-vă că aveți spațiu suficient pentru joacă sau luați în considerare adăugarea unor elemente de agility în grădină. Confortul înseamnă și siguranță, așa că nu uitați de porți de securitate și zone bine delimitate.
Igiena și regulile de siguranță
Mai mult ca oricând, curățenia este esențială, pentru a menține un echilibru între „casa curată” și „casa cu miros de câine ud” sau “respirație urât mirositoare de pisică”. După ce terminați de strâns toate lucrurile pe care le-a împrăștiat îngerașul blănos, aveți mare grijă la soluțiile de curățare.
Medicii veterinari atrag atenția asupra faptului că multe dintre produsele de curățenie pe care le folosim pot provoca alergii, dermatite sau intoxicații la animale, așa că mergeți pe variante sigure și testate. La orice semn de alergie sau intoxicație, mergeți rapid la medicul veterinar (de exemplu, în rețeaua veterinară The Vets, găsiți patru clinici și un spital non-stop, dotate la cele mai înalte standarde, cu medici excelenți profesioniști și empatici) și opriți folosirea produsului în cauză.
De asemenea, este important locul unde se află hrana. O regulă simplă, dar de aur, este să mențineți zona de alimentație separată de litiera sau de spațiul unde își face nevoile animalul. Nimeni nu-și dorește să ia cina în baie, right? Asigurați-vă că recipientele pentru hrană și apă sunt curate, stabilind un program regulat de spălare și înlocuire a apei.
Plus, să nu uităm de spațiile de depozitare a hranei. Indiferent dacă este vorba despre conserve sau hrană uscată, păstrarea acesteia într-un loc răcoros și uscat, departe de umiditate și căldură, ajută la prevenirea dezvoltării bacteriilor și menține hrana proaspătă. Un alt sfat de la prietenii noștri veterinari de la The Vets e să nu luați saci prea mari de mâncare – după 4-6 săptămâni, mâncarea uscată își pierde din proprietăți și se poate altera, provocând probleme de sănătate.
Animăluțele noastre nu au nevoie de o baie zilnică, dar stabilirea unui program de îngrijire poate preveni multe probleme, de la mirosurile neplăcute până la afecțiunile pielii. Consultați-vă cu veterinarul despre frecvența ideală și produsele adecvate pentru baia blănosului. De asemenea, nu uitați de periajul regulat care ajută la menținerea unei blănițe sănătoase.
Am ajuns la subiectul preferat al fiecărui sclav de pisici – litierele. O litieră curată nu doar că nu îți mută nasul din loc, ci este și esențială pentru sănătatea și confortul pisicii. Asigurați-vă că litiera este verificată și curățată zilnic.
Minimizarea daunelor
Cu un animal în casă, redecorarea nu mai e doar o chestiune de estetică. Este vorba despre integrarea elementelor „pet-friendly” în casa voastră. Mai exact, alegeți materiale rezistente la atacul ghearelor (chiar sunt producători care au stofe speciale pentru canapele predispuse la zgârieturi nu știm de unde) și rezistente și la pete. Și de pe care se curăță părul ușor.
Adăugați sisalurii pentru pisici amplasate strategic sau paturi de câine. Ah, și despre lucrurile care pot cădea ușor împinse de lăbuțe invizibile – luați-le de acolo.
Desigur, educația e esențială. Cu cât animăluțul nostru este mai dresat și mai bbine educat, cu atât conviețuirea e mai simplă. Recompensele, lauda și, cel mai important, răbdarea, sunt soluția pe termen lung ca să supraviețuiască și casa, și nervii.