Casa Poporului, încălzită de o centrală inteligentă nepoluantă. Ce sumă plătește Camera Deputaților pentru a afla dacă este o idee bună

18 iun. 2022
269 Afișari
Casa Poporului, încălzită de o centrală inteligentă nepoluantă. Ce sumă plătește Camera Deputaților pentru a afla dacă este o idee bună
Casa Poporului, încălzită de o centrală inteligentă nepoluantă. Ce sumă plătește Camera Deputaților pentru a afla dacă este o idee bună. Sursa foto: Unsplash

Casa Poporului ar urma să fie încălzită de o centrala inteligentă proprie și nepoluantă. Centrala va funcționa pe un mix de hidrogen și gaz. Camera Deputaților va plăti o sumă uriașă doar ca să afle dacă ideea instalării este una bună.

Centrală inteligentă nepoluantă pentru Casa Poporului

Această investiție este menită să bifeze componenta verde pe care pune accent Uniunea Europeană. Totodată, investiția ar reduce cheltuielile cu până la 40 de procente. Mai exact, sute de mii de lei ar fi economisiți lunar.

În clădirea imensă au sedii mai multe instituții ale statului român, iar parlamentarii își doresc ca aceasta să aibă o centrală pe gaz și hidrogen de înaltă eficiență. Centrala va livra energie electrică, căldură şi apă caldă pentru circa 4.000 de camere din fosta Casă a Poporului, potrivit antena3.ro.

Ce sumă plătește Camera Deputaților

Camera Deputaților va plăti o sumă uriașă doar ca să afle dacă montarea centralei nepoluante este favorabilă: peste un sfert de milion de lei. Decizia vine după ce iarna trecută temperaturile din Palatul Parlamentului au fost foarte scăzute, apropiate de valorile care se înregistrau afară.

Specialiștii au declarat că această investiție va reduce facturile imense plătite pentru Casa Poporului. De asemenea, centrala inteligentă nepoluantă va reduce și expunerea la radon – un element toxic, care s-ar fi acumulat în pereții Palatului Parlamentului, în cantități mari.

Centrala inteligentă care va funcționa pe hidrogen și gaz ar putea fi instalată în maximum 3 ani. În urma unui studiu de fezabilitate vor fi stabilite costurile, capacitatea, dar și numărul de utilizatori.

Cookies