Casa Miclescu din Bd. Kiseleff. „Din 2015 mă lupt să salvez această bijuterie a arhitecturii neoromânești”, spune Clotilde Armand

04 dec. 2022
19522 Afișari
Casa Miclescu din Bd. Kiseleff. „Din 2015 mă lupt să salvez această bijuterie a arhitecturii neoromânești”, spune Clotilde Armand
Casa Miclescu din Bd. Kiseleff. „Din 2015 mă lupt să salvez această bijuterie a arhitecturii neoromânești”, spune Clotilde Armand. Sursa foto: Facebook/ Clotilde Armand

Casa Miclescu este cea mai râvnită și vânată vilă de pe Bd. Kiseleff din București. Primarul Sectorului 1 mărturisește că trece zilnic pe lângă această bijuterie a arhitecturii neoromânești și de fiecare dată își promite că nu o va lăsa să dispară.

Casa Miclescu din Bd. Kiseleff

„Din 2015 mă lupt să salvez această bijuterie a arhitecturii neoromânești. Și n-am stat degeaba”, transmite Clotilde Armand într-o postare pe Facebook.

Au fost declanșate procedurile pentru exproprierea acestei case pentru cauză de utilitate publică. Primarul Sectorului 1 amintește că, inițial, în anul 2019, Ministerul Culturii a oferit acest aviz, la cererea Primăriei Capitalei, dar în prezent blochează această procedură.

Proprietarii actuali au deschis și un proces în care solicită declasarea imobilului și radierea Casei Miclescu din Lista Monumentelor Istorice. Au câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel Ploiești, după ce procesul a fost strămutat din Capitală. În prezent, cazul se află pe rol la Înalta Curte, în faza de recurs.

„Interesele imobiliare sunt uriașe pe Bd. Kiseleff”, spune primarul Sectorului 1.

Ministerul Culturii consideră că imobilul nu este monument istoric

Tot acest proces de salvare a Casei Miclesu s-a împotmolit la Ministerul Culturii:

„Pentru o asemenea procedură este nevoie de un aviz al ministerului Culturii și dl. Romașcanu ne spune că nu ne dă aviz fiindcă el consideră că nu e un monument istoric iar salvarea acestuia nu este de interes local și național.”

Primarul Clotilde Armand spune că a recitit de mai multe ori răspunsul oferit de Ministerul Culturii pentru că nu-i vine să creadă.

„Probabil că dacă s-ar fi construit un complex rezidențial în locul Casei Miclescu n-ar fi întârziat un asemenea aviz. Rar mi-a fost dat să citesc un răspuns oficial umplut cu atâta ignoranță și nepăsare față de moștenirea culturală și patrimoniul țării”

Sursa foto: Facebook/ Clotilde Armand
Cookies