Casa Grădișteanu – Ghika, splendoarea de pe Calea Victoriei. Povestea unui palat unic care, pe vremuri, găzduia cel mai grozav bal din București

20 sept. 2024
8862 afișări
Casa Grădișteanu – Ghika, splendoarea de pe Calea Victoriei. Povestea unui palat unic care, pe vremuri, găzduia cel mai grozav bal din București
Casa Grădișteanu – Ghika, splendoarea de pe Calea Victoriei. Povestea unui palat unic care, pe vremuri, găzduia cel mai grozav bal din București. Sursa foto: Zile și Nopți

Pe Calea Victoriei, vizavi de Casa Vernescu, se află una dintre cele mai frumoase și bogat decorate clădiri care există în București. Este vorba despre Casa Grădișteanu – Ghika, care este în realitate un palat în toată splendoarea sa, cu o istorie îndelungată, cu fațade pline de detalii și ornamente și cu un aer de eleganță și aristocrație prin excelență. În acest articol vă vom prezenta cele mai interesante și importante detalii din istoria acestui superb imobil.

Deși poate să sune clișeic, Bucureștiul a fost supranumit acum mai bine de-un secol „Micul Paris” datorită clădirilor superbe precum cea despre care discutăm în următoarele rânduri: Casa Grădișteanu – Ghika. Deși poartă în denumire termenul de „casă”, imobilul istoric este un palat în toată regula, unul care a fost cunoscut în tot Bucureștiul pentru petrecerile și balurile pline de fast pe care saloanele sale le-au găzduit.

Povestea Casei Grădișteanu – Ghika

Casa Grădișteanu – Ghika a fost construită începând cu anul 1884, fiind proiectată de arhitectul Jules Berthet, cetățean francez care s-a născut în Elveția, și care a colaborat cu Louis Blanc, tot arhitect, tot francez, care a fost responsabil cu construirea palatului de pe Calea Victoriei, potrivit lifeandstyle.ro. Din punct de vedere al stilului arhitectural, Casa Grădișteanu – Ghika poate fi încadrată în stilul eclectic, cu fațade cu multe detalii ornamentale, cu elemente renascentiste, precum tavanele cu stucaturi și vitralii și scările impunătoare, dar și de factură neoclasică, precum coloanele și utilizarea elementelor geometrice în decorații. Louis Blanc a mai realizat și alte clădiri importante din București, precum Casa Ion Lahovary, Casa Nicolae Filipescu, sau Institutul „Victor Babeș”. Între timp, John Berthet a semnat proiectele și în cazul altor imobile din centrul orașului: Casa Macca sau Pasajul Român.

Palatul are săli și saloane pe toate nivelele sale, după cum urmează: subsolul palatului adăpostește o sală dedicată împăratului Traian, la parter se află superbele saloane regale, în timp ce la etaje se află saloane amenajate pe stil vienez, respectiv oriental.

Sursa foto: Reddit / r/românia

De unde provine numele superbei clădiri

Denumirea frumosului palat de pe Calea Victoriei provine de la neamul Grădiștenilor, care sunt o familie boierească veche, ce se trage din zona Grădiștea din actualul județ Giurgiu, la acea vreme Vlasca, potrivit bucurestiinoisivechi.blogspot.com. Din rândul familiei Grădișteanu au fost aleși timp de mai multe generații boieri în funcții înalte între secolul al XVI-lea și secolul al XIX-lea. Istoricul Neagu Djuvara, descendent direct al Grădiștenilor pe linie maternă, menționează în lucrarea sa „Ce au fost „boierii mari“ în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor” faptul că acest neam era înrudit cu toate marile familii ce formau aristocrația din Moldova și Țara Românească.

De ce și Ghika? Casa fusese ridicată pentru soții Grădișteanu, care nu au avut copii, astfel că imobilul a fost lăsat de Constantin Ionaș Grădișteanu către sora sa, Maria Grădișteanu, care era căsătorită cu Scarlat Ghika, și care i-a preluat acestuia numele.

Sursa foto: Reddit / r/românia

De-a lungul anilor, palatul a trecut prin lucrări de renovare și a găzduit până la Al Doilea Război Mondial unele dintre cele mai frumoase și elegante baluri de la acea vreme din București și nu numai, asta până să fie naționalizat în anul 1948. Ultimul proprietar înainte de venirea regimului comunist a fost Șerban Grigore Ghika, fiu al lui Scarlat și Maria Ghika. Acesta a fost de profesie inginer, a făcut parte din lotul național de rugby al României, a făcut parte din Partidul Național Țărănesc și a fost încarcerat 15 ani, fiind deținut politic.

Sursa foto: Reddit / r/românia

După Revoluție, imobilul a revenit moștenitorilor familiei Ghica, adică fraților Constantin și Șerban, care au vândut-o, singura condiție fiind ca activitatea Fundației Ion Ghica să se desfășoare în acest imobil. Acest lucru s-a întâmplat, dar pentru o perioadă prea scurtă, clădirea fiind vândută din nou, în prezent fiind deținută de familia Barta, și fiind parte a unor procese juridice. În ciuda acestui fapt, Casa Grădișteanu – Ghika și a sa grădină se numără printre cele mai îngrijite și impunătoare imobile din centrul Bucureștiului.

Citește și

Cookies