Casa Francofoniei din București va fi inaugurată astăzi. La ceremonie va participa și președintele Klaus Iohannis

16 mart. 2022
1007 Afișari
Casa Francofoniei din București va fi inaugurată astăzi. La ceremonie va participa și președintele Klaus Iohannis
Casa Francofoniei din București va fi inaugurată astăzi. La ceremonie va participa și președintele Klaus Iohannis. Sursa foto: EELISA

Casa Francofoniei de la București va fi inaugurată miercuri, 16 martie, în cadrul unei ceremonii care va începe la ora 13:00. La acest eveniment vor participa mai mulți ambasadori ai țărilor francofone, dar și președintele României, Klaus Iohannis.

Construcția Casei Francofoniei din București va fi inaugurată miercuri, 16 martie. Propunerea realizării unei astfel de instituții îi aparține rectorului Universității Politehnica din București, Casa Francofoniei fiind realizată în campusul UPB, conform Agerpres.

Inaugurarea Casei Francofoniei din București are loc astăzi. Cine participă la ceremonie

La evenimentul de inaugurare a Casei Francofoniei din București vor participa atât ambasadori ai statelor francofone, reprezentanți ai organizațiilor francofone din România, înalți demnitari care sprijină această inițiativă, dar și reprezentanți ai mediului academic. De asemenea, la ceremonie va participa și președintele Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Anunțul inițial al realizării acestei instituții a fost făcut în data de 21 septembrie 2021, de către rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu.

„La deschiderea acestei adunări generale, UPB are onoarea să anunţe că a decis să se realizeze a doua Casă a Francofoniei din lume aici, la Bucureşti, în campusul universităţii. Casa Francofoniei de la Politehnica Bucureşti va fi spaţiul unde francofonii din lumea întreaga vor putea să se întâlnească pentru a difuza cultura ştiinţifică francofonă şi pentru a dezvolta mobilitatea studenţească francofonă aici, în Europa Centrală şi de Est. (…) Această Casă a Francofoniei va demonstra încă o dată în plus că universităţile francofone contribuie la construirea unui dialog paşnic între civilizaţiile din lumea întreagă. Este un proiect important, prin care Politehnica din Bucureşti şi România îşi exprimă angajamentul de a merge către un nivel superior în dezvoltarea francofoniei mondiale”, a declarat rectorul UPB.

Mai mult de un milion de elevi români studiază limba franceză, sub îndrumarea a 10.000 de profesori, susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a salutat inițiativa UPB, precizând că această Casă a Francofoniei va contribui la mobilitatea studenților francofoni, și va facilita accesul studenților la diverse burse și programe, precum bursele „Eugen Ionescu”.

„Trebuie să vorbesc despre bursele ‘Eugen Ionescu’. Mai mult de 900 de burse ‘Eugen Ionescu’, care sunt în al 15-lea an deja. Din 2017 până acum, România a putut să contribuie cu un buget între 350.000 şi un milion de euro pe an la aceste burse. Este un proiect pe care îl vom dezvolta. Dau o apreciere deosebită propunerii domnului rector al UPB de a construi Casa Francofoniei, pentru a sprijini mobilitatea studenţilor francofoni şi a României, pentru a susţine programul de burse doctorale ‘Eugen Ionescu’. Sunt foarte bucuros să vă pot anunţa că Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti a hotărât, cu ocazia celei de-a 60 aniversări şi celui de-al XV-lea an al burselor ‘Eugen Ionescu’, să acorde zece burse doctorale pentru studenţii francofoni, mai ales pentru cei din sud”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a precizat că în România peste un milion de elevi studiază limba franceză, fiind coordonați de circa 10.000 de profesori. Mai mult, sunt peste 10.000 de studenți în universitățile românești care studiază integral în limba franceză, în cadrul celor o sută de filiere francofone din cadrul universităților.

Cookies