ARHIVA B365

CASA DINU LIPATTI: Daca Ministerul nu îşi exercita dreptul de preempţiune, PMB va face solicitarea

Referitor la imobilul „Casa Dinu Lipatti” din Bucuresti, din bd. Lascar Catargiu nr. 12, care este scos la licitatie in procedura executarii silite si tinand cont de faptul ca imobilul este monument istoric, vanzatorii erau obligati ca, in prealabil, sa aplice art. 4 din Legea nr. 422/2001, legea protejarii monumentelor istorice si sa notifice institutiile aratate in lege, si anume serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National si directiile de cultura apartinand administratiei publice locale in vederea exercitarii dreptului de preemptiune, arata Primaria Capitalei.

Conform legii, vanzatorul era obligat sa notifice intentia de vanzare si catre Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti, in vederea exercitarii dreptului de preemptiune. In consecinta, orice act de vanzare pe orice cale, fie voluntara sau pe calea executarii silite, a unui imobil monument istoric care nu respecta prevederile art. 4 din Legea nr. 422/2001 este lovit de nulitate.

PMB arata intr-un comunicat ca in situatia in care, Ministerul Culturii nu isi exercita dreptul de preemptiune cu privire la imobilul din strada Lascar Catargiu nr 12, solicitarea va fi inaintata catre PMB care, in conformitate cu legislatia in vigoare, isi poate exercita dreptul de preemtiune. 

Mai mult decat atat, referitor la ipoteza conform careia imobilul ar putea fi vandut si apoi demolat, Primaria Capitalei precizeaza ca Legea nr. 50/1991 – republicată, cu modificările şi completările ulterioare ca executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, de lucrări la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil – teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate, constituie infracţiune, în conformitate cu prevederile art. 24, alin. 2 din actul normativ sus menţionat, această faptă fiind sancţionată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De menționat faptul că, în cazul în care un proprietar de imobil – clasat ca monument istoric doreste demolarea acestuia, acest fapt nu este posibil decât în cazul în care imobilul respectiv este declasat, conform prevederilor Legii nr.422/18.07.2001 – republicată privind protejarea monumentelor istorice.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button