Casă din centrul Capitalei – focar de infecţie – evacuată cu scandal

de:
14 apr. 2011
8 afișări
Casă din centrul Capitalei - focar de infecţie - evacuată cu scandal

Acţiunea de evacuare a demarat la ora 6 dimineaţa, majoritatea chiriaşilor ilegali fiind încă în pat. Deşi se aşteptau să găsească în jur de 40 de persoane, autorităţile au fost surprinse să constate că numărul lor este de două ori mai mare. Aproape jumătate dintre aceştia erau copii cu vârste de trei-patru ani.

Speriaţi de zgomotul făcut la spargerea uşilor de către poliţişti, unora dintre chiriaşi li s-a făcut rău, o femeie având nevoie de îngrijiri medicale.

Aceasta a fost transportată pe targă până la Ambulanţă. Soţul femeii a ameninţat însă că va intra în greva foamei şi i-a apostrofat pe poliţişti, nemulţumit fiind că i s-au spart farfuriile atunci când oamenii legii au dărâmat un perete despărţitor improvizat pentru a pătrunde în una dintre camere.

Condiţiile în care locuiau chiriaşii, în cele două case de pe Bdul. Pache Protopopescu nr.33-35, sunt considerate inumane de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) care apreciază că locuinţele au fost transformate într-un focar de infecţie şi pentru locatarii din jur. După cum susţin poliţiştii, principala activitate a acestor persoane era furtul din locuinţe şi cerşetoria.

Cele mai multe dintre persoanele evacuate au susţinut în faţa autorităţilor că s-au cazat clandestin în imobilele din centrul Capitalei, în urmă cu aproximativ o lună, deoarece nu au mai avut bani de chirie.

Deşi au declarat că nu lucrează, majoritatea chiriaşilor şi-au aprins pe rând ţigările, pe noptierele din camere fiind mai multe scrumiere pline de mucuri de ţigară.

Chiar dacă nu plăteau curent electric, fiind branşaţi ilegal la stâlpii de electricitate din stradă, chiriaşii aveau televizoare funcţionale şi antene satelit. În ultimii ani, o parte din chiriaşi au mai fost evacuaţi din alte imobile revendicate de proprietari în zona Afumaţi.

După ce au fost urcaţi în dube, chiriaşii au fost legitimaţi de poliţişti.

Una dintre clădirile în care şi-au făcut culcuş oamenii străzii a aparţinut fostului fotbalist Sabin Ilie, acum imobilul fiind în proprietatea firmei SC Sigma Construct SRL, Bucureşti. „Patronul este un cetăţean de origine israeliană, după cum reiese din datele de la Registrul Comerţului. Chiar dacă aceşti oameni spun că stau aici de numai o lună, din datele pe care le avem noi aceştia ar fi ocupat abuziv casele din 2009”, a precizat pentru B365.ro directorul general al Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă care a adăugat că proprietarul casei a fost amendat cu suma de 100.000 de lei din cauza mizeriei din curte.

Prezenţi la faţa locului, reprezentanţii legali ai societăţii Sigma Construct au refuzat să facă vreun comentariu. Conform site-ului Ministerului de Finanţe, firma nu a depus bilanţurile contabile pe anii 2008 şi 2009.

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a precizat că intenţionează să propună un un proiect de lege prin care imobilele abandonate de proprietari, care sunt utilizate de infractori, să fie preluate prin hotărâri de instanţe de către primării pentru a fi puse la dispoziţia persoanelor fără locuinţe.

Cookies