Casa Coandă din București vândută ilegal către rechini imobiliari

de:
05 feb. 2013
5 Afișari
Casa Coandă din București vândută ilegal către rechini imobiliari

Un membru al Academiei Române a vândut ilegal unor rechini imobiliari o parte din casa lui Henri Coandă, donată statului român de urmaşii marelui savant. Cel care a regizat ilegalitea ar fi secretarul general al Academiei, Ion Păun Otiman, fost senator PNL de Timiş, în legislatura 2000-2004.

Monument istoric de o inestimabilă valoare, imobilul a fost înstrăinat în 2008, la un preţ mult mai mic decât valoarea de piaţă, cu toate că statul avea dreptul legal de preempţiune, prin Ministerul Culturii.

Afacerea imobiliară a fost pusă la cale în 2008, când palatul Coandă se afla în administrarea RAAPPS. Artizanii ingineriei imobiliare au fost secretarul general al Academiei, Ion Păun Otiman, şi afaceriştii George Jipa şi Marina Vivien Slivinschi.

La 17 ianuarie 2008, Otiman l-a mandatat pe George Jipa să recupereze de la RAAPPS, în numele Academiei Române, etajul casei Coandă. În aceeaşi zi şi tot la acelaşi notar, a mai semnat o procură pentru Jipa, pe care-l împuternicea ca, odată recuperat imobilul, să vândă drepturile asupra acestuia, contra sumei de 350.000 de euro, Marinei Vivien Slivinschi, fapt ce demonstrează premeditarea. Aceasta din urmă este asociată cu George Jipa în mai multe firme, printre care DGV Logistic Consult, Enigma Trading Co sau agenţia de turism Enigma Travel. Pe 4 iulie 2008, RAAPPS a predat etajul imobilului Academiei Române, care a ajuns, ulterior, în proprietatea rechinilor imobiliari, informează Adevărul.

Curtea de Conturi a stabilit că înstrăinarea imobilului este ilegală. Atunci când a semnat împuternicirile pentru cedarea drepturilor asupra clădirii, Ion Otiman nu a avut acordul Prezidiului Academiei Române. Tranzacţia imobiliară a încălcat şi Legea patrimoniului naţional, vânzarea făcându-se fără avizul Ministerului Culturii. Mai mult, reprezentanţii ministerului avertizaseră Academia Română, printr-o adresă, că vila este monument istoric, iar statul are drept de preempţiune.

Clasat ca monument istoric, imobilul din Bdul Lascăr Catargiu nr. 29 din Bucureşti a aparţinut generalului Constantin Coandă, fost prim-ministru în anul 1918, tatăl savantului Henri Coandă, membru al Academiei Române, pionier al aviaţiei şi inventator al avionului cu reacţie. În 1969, încă din timpul vieţii lui Henri Coandă, sora sa, Aida Popovici, a donat Academiei Române jumătatea sa din imobil (şapte camere la etaj), precum şi alte camere de la mansardă, cu condiţia înfiinţării unui muzeu. Cealaltă jumătate a casei (parterul) era deja în proprietatea statului român, sora acesteia, Jeanne Aida Herbert, primind despăgubiri de la statul francez, ca urmare a unui acord bilateral.

Vila situată între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, a funcţionat ca muzeu până în 1977, când  statul comunist a deposedat Academia de imobil, iar exponatele au fost depozitate la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida“. Ulterior, clădirea a fost sediul mai multor ambasade, ultima fiind cea a Algeriei.

Cookies