Luni a avut loc inaugurarea oficială a Muzeului „Casa Cesianu”. Au fost prezenți primarul Sorin Oprescu, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici și academicianul Răzvan Theodorescu.
Casa Cesianu este singurul monument de pe Calea Victoriei care a păstrat toate componentele ilustrative pentru casă boierească de la începutul secolului al XIX- lea, la dimensiunea și în variantă originală.
„Casa Cesianu găzduiește deja o expoziție, este vorba despre București: Un portret novecento, povestea în imagini a sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. După 75 de ani de așteptare, parcul reședinței va deveni un spațiu de recreere, iar în punctele special amenajate vor fi organizate spații de expunere, concerte sau piese de teatru în zonele de scenă.”,
Perioada anilor 1893-1933 a fost reprezentativă pentru viața mondenă a casei Filipescu-Cesianu, situație care se schimbă în anul 1935, când proprietarea este vândută Societății Române de Radiodifuziune (S.R.R.). Dar aceasta va face un schimb de proprietăți cu Primăria Capitalei în anul 1939. În perioada anilor 1940-1941 este luată hotărârea ca sediul Muzeului Municipiului București să primească reședința Cesianu pentru expozițiile sale, însă din cauza stării deteriorate a imobilului, acesta a fost sediu pentru birouri și depozite, situație neschimbată și pentru perioada 1948-2015.
Astfel, pentru prima oară de la intrarea în patrimoniul comunal al proprietății Filipescu-Cesianu va fi organizat un muzeu modern al cărui proiect expozițional urmează să restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, copilăriei și vieții intime.
Proiect „Consolidare, restaurare și conservarea Casa Cesianu” a avut, conform contractului de finanțare, o valoare totală de 8.585.807,37 lei din care finanțare nerambursabilă este de 5.934,333, 71 lei.
Când va fi gata Arcul de Triumf
Lucrările la Arcul de Triumf au început în ianuarie 2014, iar în prezent sunt executate în proporție de 84%, a declarat primarul general. În prezent, se lucrează la restaurarea fațadelor, a inscripțiilor – textele de pe fațade distruse în perioada comunistă, care vor fi refăcute integral conform imaginii originale. „S-au executat basoreliefurile, pe intradosul Arcului de Triumf se va reface conform cercetărilor de documente istorice inscripția Budapesta. Durata execuției Arcului de Triumf a fost prelungită cu ajutorul finanțatorului din cauza suspendării a ministerului Culturii a lucrărilor de restaurare a pietrei pe perioada iernii. „, a completat Oprescu.
Lucrarea va fi încheiată înainte de 1 decembrie 2015, a asigurat primarul Oprescu.
Obiectivul principal al proiectului „Consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf” vizează consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf, cu scopul salvării de la distrugere, al conservării moştenirii culturale şi al sporirii atractivităţii acestui obiectiv pentru turismul cultural.
Când va putea fi vizitat Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”
Lucrările la Observatorul Astronomic au început început în august 2014 și sunt finalizate în proporție de 40%. „Este finalizată consolidarea imobilului, se lucrează la restaurarea picturii murale, a vitraliilor și a componentelor artistice din piatră și lemn, precum și a cupolei”, a declarat primarul general.
Lucrărilor vor fi finalizate în noiembrie 2015, conform declarațiilor lui Sorin Oprescu.
Imobilul a fost proiectat de arhitectul Ion Berindey şi construit între anii 1908-1910. Conform proiectului de reabilitare vor fi realizate lucrări de consolidare/desfiinţare parţială şi lucrări de compartimentare interioară cu revenirea la compartimentarea originală în proporţie de 80%. Spaţiul interior aferent corpului B va avea destinaţia de „punct de informare turistic”. De asemena, vitraliile vor fi restaurate, iar terasele celor două corpuri de clădire vor fi renovate pentru a putea fi circulabile. În plus, aleile vor fi refăcute, iar grădina va fi amenajată peisagistic. Atât clădirea, cât şi grădina vor fi iluminate arhitectural. Turiştii care vor vizita Observatorul Astronomic vor avea la dispoziţie şi o parcare amenajată. După finalizarea lucrărilor, Primăria Capitalei se aşteaptă la un aflux de 8.500 de turişti pe an.
Premieră la Vila Minovici: Izvor de apă termală
Lucrările la Muzeul Nicolae Minovici au început în iunie 2014. „Jumătate din consolidarea clădirii este gata. Urmează amenjarea gardului pentru grădină. Încercăm să facem sondajele pentru apă termală, pentru a putea cu aceste sondaje să realizăm un izvor de apă termală, pe care vrem să-l folosim. Au fost făcute studii legate de existența apei termale acolo în urmă cu 50 de ani. Posibilitatea nu a fost expolatată. Este pentru prima dată în București când un muzeu va folosi o sursă regenerabilă de energie. Voi face „sâc” RADET-ului”, a declarat primarul.
Vila Minovici a fost construită în 1905. Vila cu parter, etaj şi turn, este declarată monument istoric şi păstrează o impresionantă decoraţie în piatră realizată de sculptorul german Wilhelm August von Beckev. Valoarea totală a proiectului de reabilitare este de 14.995.314 lei (3,4 milioane de euro) din care finanţarea nerambursabilă este de 11.246.648,14 lei.
Și Curtea Veche va fi reabilitată, a declarat Sorin Oprescu.
Sorin Oprescu a mai declarat că speră ca Muzeul Literaturii va fi deschis pe Smârdan. „Vă voi anunța când voi termina negocierilor. Va fi o clădire care va reintra în patrimoniu. Sper ca la începutul anului viitor să fie cu ușile deschise pentru bucureșteni”, a declarat Sorin Oprescu.