Prin secolul XIX, Bucureștiul înflorea. Se dezvolta într-o dinamică spectaculoasă, comparabilă cu a Parisului. New York Times scria, în primăvara lui 1928, despre Calea Victoriei, acest “ magnet invizibil‟ pentru lumea bună din oraș, dar și pentru vizitatori:
Bucureștiul, capitala României, are o stradă principală demnă de laudă. Se numește Calea Victoriei, după triumful trupelor române care au mers în ajutorul rușilor în războiul ruso-turc din 1877 – 1878.
Pe Calea Victoriei, pe malul Dâmboviței, prin ceea ce numim azi Centrul Vechi, pe încântătoare străduțe ori prin te miri ce alte colțuri ale orașului se construia spectaculos. Nu la fel de spectaculos s-a conservat arhitectura de atunci.
Clădirile de patrimoniu ale Capitalei sunt, încă, în mare suferință, Din când în când, câte una e readusă la viață, deseori prin efort privat. Casa Miției Biciclista este un exemplu, dar este doar unul dintre exemple.
Un altul poate fi Casa Braikoff, a cărei istorie începe în secolul XIX și care este strâns legată de viața industriașului olandez Jean Braikoff. A cumpărat terenul din Piața Episcopiei să-ți ridice aici locuința. proiectul, care i-a fost încredințat arhitectului elvețian Elisée Berthet, a primit undă verde în primăvara anului 1891, când proprietarul a primit autorizația de construcție pentru a ridica, la numărul 2, o casă cu subsol, parter, două etaje și mansardă.
Casa Braikoff, care e peste drum de Ateneul Român și care are o latură pe strada Episcopiei, iar o alta pe strada Corabia (strada Georges Clemenceau de azi), este monument istoric și, în toamna lui 2021, a fost cumpărată de One United Properties, companie fondată de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, specializată pe construcția de blocuri noi cu apartamente de lux.
One United Properties va renova aceastp această clădire – monument istoric pentru care a plătit aproape 5 milioane de euro. Victor Căpitanu, CEO și cofondator al One United, a declarat, pentru Panorama, că investiția în renovare este de 21 de milioane de euro:
Am obținut de curând autorizația pentru a începe restaurarea clădirii care, odată finalizată, se va numi One Athénée și va deveni un imobil premium ce va îmbina funcțiuni comerciale cu rezidențiale. Estimăm că întreg procesul va dura aproximativ un an și jumătate, doi.
Palatul Știrbei, Hotelul Muntenia, Casa Miței Biciclista și casa Baikoff sunt doar câteva exemple de bijuterii de patrimoniu care pot fi readuse la viață. Cu ce preț, fiecare, a scris Panorama, într-o analiză pe care o puteți găsi în întregime AICI
Îți recomandăm să citești și: