Casa Artelor din Bucureşti va fi modernizată din nou: urmează lucrări de 600.000 de euro

de:
19 sept. 2013
0 Afișari
Casa Artelor din Bucureşti va fi modernizată din nou: urmează lucrări de 600.000 de euro

La ultima şedinţă de Consiliu Local Sector 3, aleşii locali au aprobat cinci proiecte de hotărâre ce prevăd mai multe lucrări de modernizare a Casei Artelor în valoare totală de 2.628.000 lei (586.980 euro). 

Astfel, în incinta clădirii monument-istoric va fi construit un foişor, alături de alte zone de aşteptare, investiţia în acest proiect fiind estimată la 573.000 lei (127.980 euro) cu TVA. „Toate aceste lucrări care constau în amplasarea unui foişor metalic ce va fi integrat din punct de vedere arhitectural în ansamblul clădirii, amenajarea unor zone de aşteptare şi realizarea/amplasarea elementelor de signalistică vor fi realizate în acord cu soluţiile de arhitectură şi tehnice respectate în cazul lucrărilor anterioare”, se specifică în documentaţia care a stat la baza proiectului de hotărâre de Consiliu Local Sector 3. 

Totodată, la Casa Artelor urmează să fie extinsă şi parcarea existentă, plus accesele pietonale. „Lucrările constau în armonizarea cotelor dintre cele două curţi, dirijarea şi colectarea corespunzătoare a apelor pluviale, amenajarea unor parcaje, remodelarea acceselor auto şi pietonale şi amenajarea unor zone verzi”, arată raportul de specialitate aferent proiectului. Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de aleşii locali, investiţia pentru aceste lucrări se ridică la 495.000 lei (110.560 euro) cu TVA. 

Un alt proiect aprobat de consilierii locali Sector 3 prevede lucrări suplimentare privind protecţia imobilului împotriva intemperiilor şi iluminarea ornamentală a zonelor de acces pentru care administraţia locală estimează că poate cheltui 542.000 lei (121.060 euro) inclusiv TVA. 

Primăria Sectorului 3 estimează că va plăti până la 505.000 lei (112.800 euro) şi pentru schimbarea sistemului de încălzire al instituţiei, plus încă 513.000 lei (114.580 euro) pentru remodelarea spaţiilor interioare ale clădirii astfel încât să fie mai bine puse în valoare componentele artistice restaurate ale clădirii Casa Artelor. 

Casa Artelor, cunoscută ca şi Casa Eliad, a fost redeschisă în vara anului trecut, după ce a fost în lucrări de renovare timp de un an şi jumătate care au costat circa 3 milioane euro, după cum B365.RO a scris aici. Evenimentul a fost celebrat printr-un recital al maestrului Radu Beligan şi prin prezenţa actorilor Mircea Albulescu şi George Ivaşcu. 

Construită în anul 1789, Casa Eliad a găzduit de-a lungul timpului Facultatea de Medicină a Comunităţii Evreieşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură şi, din 1975, a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3. Clădirea, aşa cum se prezintă astăzi, a fost realizată în etape, începând din secolul XVIII. Incendiul produs în 1847 a distrus imobilul, lăsând în picioare doar pivniţele. Construcţia supraterană actuală a fost realizată în 1851. Ulterior, a fost modificată, ultima transformare structurală fiind realizată în perioada 1911-1935.

Casa Eliad a fost închisă la sfârşitul anului 2010 pentru reabilitare şi redeschisă în august 2012. Clădirea Eliad e una dintre puţinele case boiereşti de mijoc de secol XIX care s-a păstrat în Bucureşti. Este un monument istoric de categoria A – monument cu valoare naţională. Tot în Casa Eliad funcţionează, din februarie 2013, şi casa căsătoriilor din Sectorul 3. 

Cookies