ȘTIRI

De la 1 ianuarie, prețurile la cărți au fost reduse

Principalele edituri din România şi unele dintre cele mai importante lanţuri de librării din ţară au modificat, de la 1 ianuarie, preţurile cărţilor. Această reducere vine ca urmare a scăderii TVA de la 9% la 5% pentru mai multe produse, inclusiv cărţile şi manualele şcolare. Măsura implementată vine ca urmare a unui amendament depus anul trecut, la Codul Fiscal, de Ionuţ Vulpescu, fostul ministru al Culturii.

Astfel, Curtea Veche Publishing a pus în aplicare prevederile din noul Cod Fiscal, cu privire la modificarea cotelor de TVA pentru cărţi, de la 9% la 5%, de la 1 ianuarie. „Prin urmare, preţurile cărţilor au scăzut proporţional cu reducerea TVA-ului şi ele se aplică deja la partenerii editurii, pe site-urile acestora şi în librării. Pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro, avem în acest moment încă active reducerile de Sărbători, care oferă cititorilor preţuri în medie cu 30% mai scăzute, şi începând cu data de 5 ianuarie vom aplica preţurile corespunzătoare noii taxe”, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii Curtea Veche Publishing.

Aceştia au precizat că modul de calcul face ca în buzunarul cititorului reducerea resimţită să ajungă undeva până în 4%, mai exact la 3,67%, „ceea ce înseamnă în medie o reducere de preţ cu 1 leu/ volum”. „Pare o cifră mică, însă orice măsură cu potenţialul de a impulsiona piaţa de carte este binevenită şi sperăm să avem un an în care să se citească mai mult”, au mai afirmat reprezentanţii Curtea Veche Publishing.

Şi editurile Polirom şi Cartea Românească au aplicat reducerea. „Deja preţurile tuturor cărţilor noastre, de la Polirom şi Cartea Românească, ediţiile tipărite, sunt reduse cu 3,8% pe site-ul nostru”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii editurilor. Aceştia au precizat că modificarea de preţ a fost operată de la 31 decembrie.

În urma scăderii TVA-ului la produsele culturale, Editura Litera reduce preţurile volumelor sale cu echivalentul diferenţei de TVA, respectiv de la 9% la 5%, la cărţile tipărite, şi de la 24% la 20%, la eBook-uri. Reducerea se aplică deja pe toate canalele de distribuţie şi se va aplica în curând şi pe site-ul litera.ro, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii editurii.

„Suntem încântaţi că măsura de scădere a TVA-ului la produsele culturale, anunţată de Ministrul Culturii anul trecut cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii, în timp ce Editura Litera organiza cel mai mare manifest pro-cultură din România, a intrat în vigoare. Este o măsură care aliniază România la celelalte ţări europene şi care va face, cu siguranţă, ca numărul cititorilor să crească. Suntem optimişti în ceea ce priveşte implicarea statului în încurajarea cititului şi prin alte măsuri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marin Vidraşcu, directorul executiv al Editurii Litera.

Şi Librăriile Humanitas au redus TVA-ul de la 1 ianuarie. „Astfel, preţurile produselor vor fi diminuate cu echivalentul diferenţei de TVA în favoarea dumneavoastră, de la 9% la 5% la carte şi de la 24% la 20% la produsele non-carte. Acestă diferenţă se va aplica la casa de marcat, preţurile afişate neincluzând această diminuare de preţ”, potrivit unui anunţ publicat recent pe pagina de Facebook a Librăriei Humanitas de la Cişmigiu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button