Proiectul de realizare a Cartierului pentru Justiţie, plănuit să se ridice de la zero pe terenul Esplanada de lângă Biblioteca Națională din centrul Bucureșitului, este blocat în urma deciziei luate de administraţia locală din București privind suspendarea tuturor planurilor urbanistice zonale (PUZ) ale sectoarelor. Nu se pot face studii de fezabilitate, nici expropieri, iar finanțarea externă, avansul de 2,5 milioane de dolari promis de la Banca Mondială, nu a putut fi atras până la sfârșitul anului 2019, când era termenul.
Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, a obținut însă prelungirea cu încă un an pentru atragerea avansului, a anunțat joi, 17 februarie, ministrul Gabriela Firea. Fostul primar al Capitalei, în prezent membru al Guvernului Ciucă, spune că, de săptămâna trecută, s-a decis constituirea unui comitet interministerial care să deblocheze proiectul Cartierul Justiției. „Premierul Nicolae Ciucă m-a desemnat să coordonez acest comitet, în calitate de fost primar general al Capitalei.”, precizează Firea pe Facebook.
„Guvernul a aprobat prelungirea perioadei în care poate fi atras avansul de 2,5 milioane de dolari. Banii au fost promişi de către Banca Mondială, prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, încă din anul 2019 pentru ca Ministerul Justiţiei să poată începe lucrările. Cu aceşti bani trebuie plătite studiile geotehnice, exproprierile, planificat şi proiectat managementul proiectului.”, afirmă Gabriela Firea.
Cartierul Justiției din București, proiectat să fie construit în zona Unirii, unde se intenționa dezvoltarea în parteneriat public-privat a proiectului imobiliar Esplanada, va cuprinde aproape 150.000 de metri pătrați de clădiri de birouri pentru instanțe de judecată, instituții de învățământ superior, precum și pentru un centru cultural multifuncțional, potrivit unui note de fundamentare lansate anul trecut în dezbatere publică, scrie Profit.ro.
„Frig și mizerie cum este de un an și jumătate în București nu a fost niciodată, în ultimii 5 ani! În plus, toate investițiile mari sunt oprite, inclusiv una care putea să “duduie”. Și aceasta este blocată, pe lângă pasajul Doamna Ghica, Prelungirea Ghencea, Ciurel sau blocurile sociale. Sunt în pericol fonduri importante de la Banca Mondială puse la dispoziție României!
Nicușor Dan a reușit să blocheze și „Cartierul Justiției”! Toate eforturile depuse în ultimii ani de specialiștii din Ministerul Justiției, Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București sunt la un pas de a fi fost în zadar. 250 de milioane de dolari se vor pierde și în loc să avem un complex modern în centrul Bucureștiul rămânem tot cu o groapă insalubră.
Nu cred că este vreun bucureștean care să nu cunoască zona Esplanada de pe Bulevardul Unirii, lângă Biblioteca Națională, peste drum de Tribunalul de la „Junior”. Construcția a fost abandonată după ’89 și a devenit o groapă de gunoi în mijlocul orașului.
Guvernul a aprobat prelungirea perioadei în care poate fi atras avansul de 2,5 milioane de dolari. Banii au fost promiși de către Banca Mondială, prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, încă din anul 2019 pentru ca Ministerul Justiției să poată începe lucrările. Cu acești bani trebuie plătite studiile geotehnice, exproprierile, planificat și proiectat managementul proiectului.
Visul s-a transformat în coșmar dintr-un motiv simplu: Nicușor Dan s-a încăpățânat să suspende Planurile Urbanistice Zonale de sector. Banii nu au putut fi atrași până la sfârșitul anului 2021 pentru că toate documentele pe care Ministerul Justiției le-a obținut până la suspendarea PUZ Sector 3 nu au mai fost valabile.
Proiectul de 250 de milioane de euro nu mai are reglementare urbanistică, iar certificatul de urbanism emis la sfârșitul lunii septembrie 2021 obligă Ministerul Justiției să obțină un nou Plan Urbanistic de Detaliu pentru Cartierul Justiției.
Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, a reușit să obțină încă un an pentru atragerea avansului. De săptămâna trecută, s-a decis constituirea unui comitet interministerial care să deblocheze proiectul Cartierul Justiției. Premierul Nicolae Ciucă m-a desemnat să coordonez acest comitet, în calitate de fost primar general al Capitalei.
Nici o bancă din lume nu va ține sute de milioane de euro blocate cu anii. România și Bucureștiul nu trebuie să rateze această șansă de dezvoltare doar pentru mofturile unui personaj care ocupă vremelnic scaunul de primar.”