Cartierul evreiesc din Bucureşti, înviat printr-o pagină de Facebook GALERIE FOTO

de:
25 iun. 2015
119 Afișari
Cartierul evreiesc din Bucureşti, înviat printr-o pagină de Facebook GALERIE FOTO

Pagina de Facebook Cartierul Evreiesc a fost creată pe 18 februarie de arhitectul Costin Gheorghe, autorul proiectului theNow

Fiecare imagine publicată este documentată din mai multe surse, informaţiile fiind puse astfel la dispoziţia internauţilor, după cum a explicat Costin Gheorghe pentru B365.ro.

„Ideea organizării unei pagini dedicate cartierului evreiesc a venit după ce am început să lucrez, într-un mic colectiv, la o alta, închinată Cartierului Uranus, şi acesta dispărut în mare parte, în urma demolărilor din comunism. După modelul primei pagini, iau la rând arhivele de fotografii pe care le-am descoperit, de-a lungul timpului, pe bloguri şi în cărţi de specialitate şi încercăm să le strângem într-un singur loc, pe o reţea de socializare, pentru a fi la îndemâna tuturor. Astfel, ne-am gândit să promovăm imaginea virtuală a unor cartiere dispărute. Nu ne-am ales neapărat un public ţintă, ideea iniţială a fost să existe un „memorial” al unor zone dispărute sau transformate radical, din Bucureşti.”, a completat acesta.

O altă pagină programată este dedicată Parcului Carol I, spune Costin Gheorghe. 

„Surpriza cea mare a venit din partea foştilor locatari sau a rudelor acestora, care au descoperit această pagină. Am fost foarte încântaţi de reacţiile şi poveştile acestora. Pe pagina cartierului Uranus, cu o vechime mai mare, aproape în fiecare săptămână suntem contactaţi de cineva care a avut legătură, cândva, cu locurile respective. Sper ca lumea să descopere şi să fie la fel de încântată şi de cartierul evreiesc.”, adaugă arhitectul.

Câteva dintre fotografiile prezentate:

În partea stângă a imaginii de mai jos apare baraca în care funcţiona un aprozar de pe Calea Văcăreşti 28  (intersecţia Căii Văcăreşti cu Str. Mămulari). Clădirile din centru găzduiesc o pescărie, un magazinul de dulciuri şi cafea. Fotografia a fost realizată de Dan Vartanian în 1978.

Imaginea de mai jos este tot din Calea Văcăreşti, unde exista „Atelierul fotografic Molnar”. Imobilul de la nr. 40 găzduia atelierul de „Tricotaje de comandă” şi o”Tapiţerie”. Fotografia a fost realizată de Dan Vartanian în 1978.

Cinematograful Tomis, surprins de acelaşi fotograf în anii 70, era situat pe vechea Calea Văcăreşti. Cinematograful avea şi o grădină de vară.

Altă imagine publicată pe pagina de facebook datează din anii 80 şi are în centru Institutul Medico-Legal „Dr. Mina Minovici”, inaugurat în 1892 şi demolat în 1985, odată cu sistematizarea Dâmboviţei şi trasarea Bulevarduli Victoria   Socialismului (Bd. Unirii de astăzi).

Biserica Sf. Vineri, de la intersecţia Căii Călăraşi cu Str. Sf. Vineri, surprinsă în 1986, cu jumătate de an înainte de a fi demolată zona. Liniile de tramvai coteau spre dreapta imaginii, unde era Piaţa Sf. Vineri, un loc de întoarcere a tramvaielor. Fotografia a fost realizată de Laurenţiu Gâlmeanu.

Templul Coral de pe str. Sfânta Vineri, fotografiat de Dan Perry în 1924.

Imagine aeriană a Cartierului evreiesc, via www.muzeuldefotografie.ro

Mai multe imagini şi informaţii găsiţi pe Facebook.com/CartierulEvreiesc.

Templul Mare sefard „Cahal Grande”, în perioada interbelică.Construit în 1819 de comunitatea sefardă, a fost incendiat…

Posted by Cartierul Evreiesc on Tuesday, 2 June 2015

♦♦♦

Cartierul evreiesc era situat pe malul stâng al Dâmboviţei, având ca ax central Calea Văcăreşti şi începutul Căii Dudesti. A fost unul dintre cartierele demolate de comunişti în anii 80- strazi întregi au dispărut, altele fiind doar rămăşiţe ale celor de odinioară.

Cookies