Cartierele din București o iau la vale. La propriu. Care sunt cauzele

10 feb. 2021
1135 Afișari
Cartierele din București o iau la vale. La propriu. Care sunt cauzele
București: Construcția unei linii noi de tramvai care să lege Pipera de cartierul Pantelimon, aprobată de primăria Sectorului 2

Zone importante și cartiere rezidențiale din Capitală prezintă mişcări semnificative de tasare şi ridicare în ultimii 3 ani, potrivit unei analize din satelit realizată de Sixense România, potrivit adevarul.ro.

Astfel, mișcări semnificative au fost detectate pe anumite străzi din cartiere precum Eroilor, Lujerului, Pipera – Barbu Văcărescu, Dristor, Mărăşeşti, Berceni, fiind afectate şi o serie de proiecte de infrastructură cum ar fi stadioane, poduri, guri de metrou sau şcoli aflate în zonele menţionate.

În același timp, și zona Calea Giuleşti, zona Republica – Titan Sud, zonele din jurul lacurilor Colentina, Fundeni, Lacul Morii şi zone importante din apropierea Râului Dâmboviţa (Splaiul Unirii, Splaiul Independenţei) se află în aceeași situație.

Care sunt cauzele

„Cauzele care duc la mişcările şi instabilitatea anumitor zone şi clădiri din Bucureşti sunt diverse şi trebuie cercetate în profunzime: ele pot varia de la natura pământului din apropierea lacurilor până la şantiere care au loc în proximitatea zonelor afectate. Este normal ca o clădire să se taseze cu câţiva milimetri pe an, de exemplu; atunci când sesizăm însă valori mai mari de atât sau chiar tasări diferenţiale în cadrul aceleiaşi structuri, este important ca autorităţile, asociaţiile de proprietari, dezvoltatorii şi toţi factorii decidenţi – să fie conştienţi de ele şi să acţioneze în consecinţă”, a explicat Mariana Garştea, CEO Sixense România, potrivit sursei citate.

Studiul a fost realizat pe întreaga suprafaţă a Capitalei – 436,8 kilometri pătraţi –, prin măsurarea a peste 1.292.000 de puncte şi captarea a 118 imagini perioada 18 ianuarie 2017 – 04 decembrie 2020.

Scopul studiului

„Ideea studiului a venit din dorinţa noastră de a avea o imagine globală asupra sănătăţii mediului construit din Bucureşti, de a extinde nivelul de informaţii disponibile public în acest sens şi de a oferi o înţelegere mai bună a fenomenelor care pot să afecteze pe termen lung patrimoniul construit. Prin natura a ceea ce facem, prin mixul integrat de tehnologii şi expertiză pe care îl oferim şi prin poziţia Sixense Group de lider mondial în domeniu, ne preocupă nu doar să observăm aceste lucruri, ci şi să fim parte din soluţie, deci să contribuim la decizii informate bazate pe date precise. InSAR este una dintre tehnologiile care ne ajută cel mai mult în acest sens, dar este numai primul pas şi o modalitate importantă de a trage un semnal de alarmă. Apoi, este nevoie să monitorizăm continuu zonele sensibile identificate”, a explicat Mariana Garştea.

Sixense România este o companie specializată în soluţii de monitorizare a comportării construcţiilor în timp, printre zonele sensibile identificate cu ajutorul tehnologiei InSAR, ce detectează cu precizie milimetrică deplasările pe verticală ale structurilor şi ale pământului din satelit.

Cookies