ESENTIAL

Cartier improvizat de romi în Capitală, făcut una cu pământul FOTOGALERIE & VIDEO

Acţiunea de evacuare a locatarilor cazaţi ilegal în cartierul de romi, ce a fost improvizat pe malul Lacului Fundeni din Sectorul 2 al capitalei, a început vineri dimineaţă la ora 6. Aici, autorităţile au găsit circa 53 de persoane, din care jumătate copii minori, care se adăposteau, în condiţii insalubre, în case din paiantă, construite din tot felul de obiecte furate: de la uşi de la scările blocurilor din oraş până la uşi de şifonier din alte apartamente ale bucureştenilor.

Sub cerul liber, pe o saltea îngustă, dormeau de-a curmezişul şi trei puradei, înveliţi numai cu o pătură. Ceilalţi patru fraţi erau în „casă”, alături de părinţi, pentru că atât le permite spaţiul. „Ăştia-s mai mari şi poa’ să stea şi afară că e vară acuma. Ce are?”, s-a revoltat unul dintre locatari la vederea autorităţilor de la Protecţia Copilului Sector 2.

Fără apă curentă, electricitate sau gaz, locatarii cartierului au învăţat să se descurce singuri: au luat de la alţii tot ce s-a putut, pe lângă utilităţi. Aşa se face că, în numai 10-20 de metri pătraţi au adunat zeci de televizoare, frigidere, ligheane, covoare, scânduri, cărucioare, biciclete, scaune, tablouri, icoane, mobilă şi multe alte acareturi. „Nu le-am furat. Sunt ale noastre. Le-am luat de la gunoaie. Asta e averea mea de cinci ani, de când stau aici”, a urlat un bărbat pus în calea buldozerului.

Grăbit să îşi pună la adăpost agoniseala, bărbatul a încărcat într-o Dacia Papuc până la refuz. În învălmăşeala creată a luat şi o parte din lucrurile vecinilor, fiind atenţionat chiar de cea cu care împărţise până de curând unele oale de bucătărie.  „Am şapte ani de când stau pe groapa asta. Domnul primar ştie de situaţia mea că am fost la dumnealui. Mi-a zis să vin în audienţă pe 1 august, dar uite ce mi-a făcut. Unde să mă duc eu acum cu şapte copii?”, a spus o femeie de nici 30 de ani.

„Eu am încercat să mă duc la muncă dar nu m-a primit că zice că sunt ţigan. Ce să fac? Vând fier vechi. Aşa mi-am cumpărat şi maşină (n.r. – Dacia Papuc). Nu dau în cap la nimeni, nu fur din buzunare”, s-a disculpat un alt locatar. Tot el însă nu a putut găsi o explicaţie pentru antenele de cablu TV pe care le aveau toţi pe barăci.

După ce şi-au încărcat lucrurile, au intrat în acţiune lamele utilajelor de demolat. În aproape o oră au fost puse la pământ toate casele improvizate.

„Locatarii” au fost conduşi la secţia de poliţie pentru identificare şi, ulterior, la Direcţia de Asistenţă Socială pentru a fi spălaţi şi cazaţi temporar.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button