Revistă care promovează mișcarea legionară, publicată pe Biblioteca Digitală a Bucureștilor

de:
28 mai 2015
4 Afișari
Revistă care promovează mișcarea legionară, publicată pe Biblioteca Digitală a Bucureștilor

Pe Biblioteca Digitală a Bucureștilor (digibuc.ro, fosta dacoromanica.ro) au început să apară, în ultima vreme, o serie de lucrări care promovează mișcarea legionară, , fascismul si hitlerismul. 

Mai precis, este vorba de postarea în 2015 a revistei de extremă dreaptă „Însemnări sociologice”, apărută între anii 1935-1941, sub conducerea sociologului legionar Traian Braileanu. Această revistă a avut un rol propagandistic legionar în perioada guvernării legionare (septembrie 1940 – ianuarie 1941). Revista a promovat legionarismul, rasismul, național-socialismul, fascismul cu toate componentele lor ideologice de bază cum ar fi: rasismul, antisemitismul, teoria spațiului vital.

Unul din articolele publicate pe digibuc.ro este „Ideologie, stiinta, profesiune” (publicat în numărul din 15 ianuarie 1941 al revistei, pagina 1-14), scris de SS-Oberstumbannfhurer Ernst Krieck, profesor antisemit, cel mai important corifeu al sistemului pedagogic nazist, supranumit „pedagogul lui Hitler”.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI

Alte articole care promovează mișcarea legionară, publicate pe digibuc.ro:

Potrivit Legii Bibliotecilor, Biblioteca Metropolitană ar trebui să achiziționeze doar cărţi de patrimoniu despre cultura municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov. În rest, responsabilitatea instituţiei municipale este să achiziţioneze carte curentă, cu scopul lecturii, informării, documentării şi educaţiei permanente în toate sectoarele Capitalei.

Mașina bibliotecii, folosită în scop personal de directorul adjunct

Deși fostul director al Bibliotecii Metropolitane București se află în arest pentru modul în care a prăduit instituția, acest lucru nu pare să fi speriat prea tare noua conducere, care continuă să ignore legea. Mașina instituției, un autoturism marca Volkswagen Amarok, este folosită zi de zi de către Ovidiu Dragulinescu, în interes personal. Mașina este folosită de director din luna iulie 2014. 

Fotografii din luna aprilie și registrul de acces al mașinii în sediul central al bibliotecii, care dovedesc folosirea mașinii de către directorul adjunct, în montajul de AICI

Directorul pleacă în fiecare zi de la sediul central al bibliotecii cu mașina, după terminarea programului. Mai mult decât atât, în weekend, mașina este, în exclusivitate, la dispoziția directorului Dragulinescu și a familiei lui. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care toate costurile de întreținere ale mașinii (combustibil, asigurări, rovignetă, piese de schimb, ITP, verificări anuale, service) se fac pe banii contribuabililor.

Foile de parcurs pe luna aprilie a anului 2015, aferente mașinii pe care o folosește directorului, se contrazic cu fotografiile prezentate mai sus, dar și cu registrul de acces auto al mașinii în bibliotecă. Filmările și registrul de acces dovedesc clar că mașina este folosită de director în scopuri personale. Din compararea acestora cu foile de parcurs, rezultă clar că foile de parcurs sunt fictive.

Ovidiu Drăgulinescu este cel care propune rutele pentru mașina instituției, el aprobă rutele, el propune decontarea cheltuielilor de alimentare și întreținere, dă „bunul de plata” și „certifica in vederea legalitatii, regularitatii si legalitatii”. Foile de parcurs pentru mașina Volkswagen Amarok, realizate de directorul adjunct, nu conțin ștampilele de ajungere la destinație, deși șoferii au obligația de a ștampila foia de parcurs când ajung la filialele bibliotecii.

Foile de parcurs pot fi vizualizate AICI.

Conform noului Cod Penal,  însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Mai mult, folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată.

Mașina Volkswagen Amarok a fost folosită în interes personal și de fostul director al bibliotecii, Florin Rotaru.  Rotaru, a primit, când a fost realizat bugetul pe anul 2012, bani de la Primăria Capitalei pentru achiziționarea unei autofurgonete care ar fi fost necesară bibliotecii pentru transportul cărților. La modificarea bugetară, Rotaru a transformat autofurgoneta în autoutilitară. Rezultatul? Cu peste 30.000 de euro alocați pentru achiziționarea acestui autovehicul, Rotaru și-a cumpărat o mașină de lux, pe care a folosit-o în scopuri personale, deplasându-se el și soția cu această mașină. Legea interzice în prezent cumpărarea de autoturisme pentru angajații instituțiilor de stat sau locale. 

CITEȘTE și: Ilegalitățile de la Biblioteca Metropolitană continuă și sub noua conducere. RAPORTUL Primăriei

Cookies