Cartelele de metrou s-ar putea scumpi. Prețul ar putea ajunge până la 6 lei

02 apr. 2021
234 afișări
Cartelele de metrou s-ar putea scumpi. Prețul ar putea ajunge până la 6 lei

Cartelele de metrou s-ar putea scumpi. Prețul ar putea ajunge până la 6 lei. Cererea a fost formulată de conducerea companiei Metrorex.

Cartelele de metrou s-ar putea scumpi. Prețul ar putea ajunge până la 6 lei

În același timp, cheltuielile ar trebui să scadă cu 103 milioane de lei, doar pentru acest an. Această decizie a fost luată de Consiliul de Administrație al Metrorex, iar în luna mai ar urma să se suspende acea majorare de 18% pe care toţi angajaţii metroului au primit-o anul trecut.

Cartelele de metrou se vor scumpi cu 20%, astfel preţul unei călătorii va creşte. Toate angajările la Metrorex vor fi îngheţate, cu excepţia posturilor critice precum mecanicii sau controlorii din dispecerat. Acestea sunt doar câteva dintre deciziile luate pentru reducerea cheltuielilor.

Spațiile comerciale de la metrou, desființate

De asemenea, vineri la miezul nopţii ar fi trebuit să expire termenul prin care comercianţii de la metrou ar fi trebuit să elibereze spaţiile comerciale pe care unii dintre ei le au acolo de mai bine de 30 de ani.

Într-un comunicat, Metrorex anunță că de săptămâna viitoare vor începe evacuările, în cazul în care beneficiarii nu vor elibera spaţiile în timp util.

„​Metrorex avertizează că termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale expiră la miezul nopții. Săptămâna viitoare vor începe procedurile de evacuare”, avertizează Metrorex într-un comunicat, precizând că magazinele „funcționează ilegal pe domeniul public al statului”.

„Contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spațiile comerciale nu au fost identificate autorizații de construire emise”, mai arată sursa citată.

„Pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că spațiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgență; îngreunează accesul la hidranții interiori; nicio construcție după 2010 nu are aviz ISU. Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că stațiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex.

Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizației de construire și nerespectarea normativelor de siguranță reprezintă o adevărată urgență de siguranță și ordine publică”, se precizează în comunicat.

Cookies