ARHIVA B365

Cartel Alfa: Reducerea CAS nu aduce NICIUN BENEFICIU angajaţilor români

Consiliul general al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa” a analizat propunerea Guvernului de reducere a contribuţiei de asigurări sociale (CAS) plătite de angajator cu cinci puncte procentuale începând cu 1 octombrie şi consideră că modalitatea aleasă nu va aduce niciun beneficiu real nici pentru angajaţii români, nici pentru economia ţării.

„Având în vedere că o reducere a CAS cu cinci puncte procentuale la angajator înseamnă de fapt o reducere cu aproximativ 19 la sută a contribuţiei la sistemul de pensii, adică în jur de şase miliarde lei pe an, producând un deficit important la bugetul asigurarilor sociale, considerăm că o astfel de măsură trebuie cântărită extrem de bine şi adoptată într-o manieră în care să îşi atingă efectele pozitive scontate, nu să creeze şi mai mult dezechilibru şi polarizare socială”, se arată într-un comunicat remis, marţi, de Cartel Alfa, citat de Realitatea.net.

Confederaţia sindicală consideră îngrijorător faptul că Guvernul nu a acceptat propunerea FMI şi a Comisiei Europene, care, de această dată, a coincis cu propunerea sindicaliştilor, ca reducerea contribuţiei să se facă pe partea angajatului.

„Propunerea reprezentanţilor FMI este logică şi se bazează pe observaţia scăderii drastice a consumului în România care duce la blocaj economic. Dacă dorim ca această reducere să nu se ducă cu predilecţie către buzunarul personal al propietarilor, atunci ea trebuie operată la angajat. De asemenea, pentru ca măsura să-şi atingă în mod real scopul declarat, acela de a încuraja crearea de locuri de muncă, atunci neimpozitarea profitului reinvestit trebuie aplicată pentru toate categoriile de investiţii, nu doar la cele pentru linii tehnologice. Or acest al doilea angajament, scutirea impozitului pe profitul reinvestit, pare să fi fost abandonat, cel puţin în discursul oficial”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii cred că măsura reducerii CAS facilitează, în fapt, creşterea profiturilor nete ale angajatorilor, în special ale multinaţionalelor, care le duc în afara ţării. Cartel Alfa mai susţine că Executivul, spre a obţine acordul FMI pentru reducerea CAS la angajator, a cedat în schimb în faţa solicitărilor pentru restructurarea şi disponibilizarea a mii de salariaţi de la CFR Marfă.

În acest context, Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” solicită o întâlnire de urgenţă cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pentru a discuta în detaliu aceste măsuri, forma şi oportunitatea lor şi, de asemenea, realizarea unui studiu de impact.

„Deşi ministrul de finanţe a promis organizarea unor dezbateri publice reale, contatăm că, în fapt, acestea sunt o simplă formalitate pentru bifarea unor proceduri: la 12.00 vin documentele, a doua zi la ora 10.00 este Comisie de dialog social, iar la ora 13.00 în aceeşi zi este organizat plenul Consiliului Economic şi Social. Credem că efortul pe care îl face statul român trebuie să fie direcţionat către scopul creării de locuri de muncă, dezvoltare economică şi bunăstarea cetăţenilor săi şi nu crearea de noi facilităţi pentru exportatorii de profituri”, mai spun cei de la Cartel Alfa.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button