Carnea de porc și pasăre produsă în România ar putea dispărea din magazine. Crescătorii sunt nevoiți să diminueze producția

Carnea de porc și pasăre produsă în România ar putea dispărea din magazine. Crescătorii sunt nevoiți să diminueze producția
Carnea de porc și pasăre produsă în România ar putea dispărea din magazine. Crescătorii sunt nevoiți să diminueze producția | Sursă foto: Unspalsh

Scumpirile de gaz și de curent, dar si pesta porcină africană ar pute ajunge să distrugă complet industria creșterii de animale pe teritoriul României. În acest context România ar putea importa carnea de porc și pasăre în proporție de 100% pentru a acoperii consumul.

Carnea de porc și pasăre produsă în România ar putea dispărea din magazine

Facturile la gaze și curent au avut creșteri chiar si de șase șapte ori față de luna precedentă. Astfel costurile pentru îngrijirea animalelor ar crescut considerabil. Acest lucru i-a determinat pe mulți producători de carne de porc și de pasăre să reducă producția.

În momentul de față producția internă de carne de porc și pasăre reprezintă 25% din piață. Unii dintre producători estimează că dacă lucrurile vor decurge în aceeași maniera, în aproximativ șase luni, România va ajunge să importe 100% din necesarul de carne.

Crescătorii sunt nevoiți să diminueze producția

Producătorii de carne din România, fac față cu greu la scumpirile ce utilităților. Pe lângă acestea cei ce produceau carne de porc au fost loviți în ultimii patru ani și jumătate de pesta porcină africană. După cum a declarat pentru Digi24 un reprezentant al asociației producătorilor, adevăratul motiv pentru care a fost redusă producția de carne de porc în țară a fost pesta porcină africană, nu doar creșterea ce a intervenit la costul de producție.

Creșterea prețului la utilități nu va duce oprirea completă a producției de carne autohtonă, încă creșterea prețurilor cărnii datorată pestei porcine. Acesta a mai declarat și faptul că o mare îngrijorare a sa o reprezintă faptul că mulți dintre colegii săi vor ajunge să intre în faliment.