Care sunt speciile ocrotite din Balta Văcărești: De ce merită să fie declarată parc natural

de:
09 aug. 2013
1 Afișari
Care sunt speciile ocrotite din Balta Văcărești: De ce merită să fie declarată parc natural

Academicianul Dan Munteanu şi geologul Florin Stoican au explicat, pentru adevărul.ro, motivele pentru care Balta Văcărești nu este o simplă mlaștină.

„Groapa Văcăreşti este un ecosistem care prezintă caracteristicile unui habitat natural sălbatic constituit într-un perimetru urban, a unui oraş de talia Bucureştiului“, spune Dan Munteanu. În ciuda unor controverse care au apărut în faţa celor peste 90 de specii de păsări din balta Văcăreşti, Munteanu explică dintr-o perspectivă profesionistă care sunt acele specii şi ce importanţă au ele la nivel mondial. Dan Munteanu este ornitolog.

Cercetătorul s-a mai convins că Balta Văcărești are un uriaş potenţial turistic datorită speciilor de plante şi animale care trăiesc acolo, dar şi de unicitatea acestui ecosistem. „Sunt specii prioritare în Europa. Dintre păsări sunt câteva importante la nivel european precum  chirichiţa cu obraz alb şi stârcul roşu. Am înţeles că există specii rare şi dintre insecte. Poate cea mai valoroasă specie din Groapa Văcăreşti este Wolffia, planta cu cea mai mică floare din lume pe care o vezi doar cu lupa“, explică Munteanu. Acesta consideră că tot ansamblul este bine delimitat inclusiv geografic, teritorial, prin digul care îl înconjoară.

Gealogul Florin Stoican împreună cu echipa sa au ajuns la concluzia că, la ora actuală, există 94 de specii de păsări în balta Văcăreşti. Potrivit legislaţiei europene, sunt în jur de 40 de specii ocrotite prin lege. Potrivit Convenţiei de la Berna, vorbim de circa 20 de specii ocrotite pe plan mondial. Dacă vorbim din punctul de vedere al convenţiei de la Rio sunt circa 30 de specii ocrotite pe plan mondial. ”Sunt specii comune ca cioara sau vrabia, dar sunt şi câteva foarte rare. Aceeaşi situaţie este şi la floră, fiiind circa 200 de specii, câteva fiind foarte rare”, mai spune Stoican.

Dan Munteanu este preşedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, iar Florin Stoican, geolog, este preşedintele Asociaţiei de mediu Kogayon şi coordonatorul echipei care a făcut studiul de fundamentare depus la Academie pentru Balta Văcărești.

Dan Munteanu a fost cel care a dat undă verde proiectului care militează pentru transformarea Gropii Văcăreşti într-o rezervaţie naturală.

 

Cookies