Care sunt simptomele trombozei? La ce trebuie să fie atenți cei vaccinați cu serul AstraZeneca

09 apr. 2021
116 Afișari
Care sunt simptomele trombozei? La ce trebuie să fie atenți cei vaccinați cu serul AstraZeneca
Sursa foto: DPA/German Press Agency

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a publicat o listă a celor mai comune simptome care indică apariția cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate anti-COVID cu serul dezvoltat de Oxford AstraZeneca. EMA a anunțat miercuri că a descoperit o posibilă legătură între vaccin și coagularea în cazuri rare a sângelui, precizând totodată că a luat în considerare toate cazurile și dovezile disponibile până în prezent.

“O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină”, a anunţat EMA într-un comunicat, precizând însă că beneficiile vaccinării cu serul AstraZeneca predomină categoric în fața eventualelor riscuri medicale.

Ce simptome ar trebui să îi alerteze pe cei vaccinați cu AstraZeneca?

Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă persoanelor imunizate să nu ezite să ceară asistență medicală de urgență chiar de la primele semne care indică formarea cheagurilor de sânge, potrivit stirileprotv.ro.

Iată cele șase simptome ale unei tromboze, semnalate de EMA:

  • Durere în piept
  • Dificultăți de respirație
  • Dureri abdominale ce persistă
  • Dureri de cap severe și vedere neclară, încețoșată
  • Umflarea picioarelor
  • Mici pete de sânge sub piele și vânătăi în alte părți decât în locul injecței 

EMA a mai transmis și faptul că „Șansele apariției cheagurilor de sânge după vaccinare sunt reduse, dar ar trebui să fiți conștienți de simptome pentru a putea cere rapid ajutorul medicilor”. Aceste simptome pot indica apariția unei tromboze dacă apar în primele două săptămâni de la vaccinare.

Nu a fost identificat niciun factor de risc specific

Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat faptul că momentan nu s-a decoperit niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, organizația considerând plauzibilă apariția cheagurilor de sânge pe fondul unui răspuns al sistemului imunitar.

“Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmaţi deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele”, a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Câte cazuri de tromboză s-au înregistrat în urma vaccinării, la nivel global?

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat în cursul zilei de ieri că au fost analizate toate cazurile de evenimente trombotice apărute în urma imunizării cu serul AstraZeneca, până la data de 4 aprilie, la nivel mondial.

 „Au fost înregistrate 222 de evenimente trombotice – tromboză de sinus venos cerebral şi tromboză de sistem venos abdominal – din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariţie a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă. Dintre cele 222 de evenimente trombotice, 92 au fost puse pe seama vaccinării cu serul AstraZeneca.

Românii care au dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză vor fi imunizați cu un alt tip de vaccin

„În urma şedinţei de lucru s-au desprins următoarele concluzii. Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu acelaşi tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicaţie de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. De asemenea, în urma investigaţiilor medicale, în urma acelor posibile cazuri, se va decide oportunitatea continuării schemei cu un alt tip de vaccin”, a anunţat medicul militar Valeriu Gheorghiţă în cadrul conferinței de presă de ieri. Acesta a ținut să precizeze și faptul că evenimentele trombotice post-vaccinare sunt extrem de rare, iar beneficiile aduse de vaccinul Oxford AstraZeneca depășesc cu mult riscurile posibile.

Cookies