ARHIVA B365

Care sunt primele propuneri făcute de societatea civilă şi înaintate președintelui Klaus Iohannis

Sesizările acestor asociaţii vin în întâmpinarea deciziei lui Iohannis de a consulta societatea civilă în vederea încercării de reformare a clasei politice, scrie evz.ro.

Organizaţiile semnatare ale acestui apel propun un set de măsuri fezabile şi neutre politic, ce pot fi adoptate rapid (până la finalul anului) şi care răspund direct agendei celor care au ieşit în stradă să ceară o mai bună guvernare.

Scrisoare deschisă către Președinte și Parlament

Pentru preşedintele Iohannis

1. Desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015.

Demisia lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dv aţi promis celor ce v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie.

Pentru Parlament și premierul nou investit

2. Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.
3. Anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014.

CCR a declarat măsura neconstituţională, însă Parlamentul refuză de aproape un an de zile să pună situaţia în ordine, plasându-se astfel în afara legii. Termen: 1 decembrie.

4. Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.

5. Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public. Termen: 1 decembrie.

6. Aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.

7. Respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție. Termen: 1 decembrie.8. Întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu mai depinde de tehnica SRI.

9. Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia).

De asemenea, şefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele trebuie demiși și noii şefi numiţi prin respectarea deplină a criteriilor de selecţie şi profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanțe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepţii. Termen: 1 decembrie.

10. Premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătății și educației la un loc), precum și la continuarea procesului de profesionalizare și depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie.

Propunem Președinției stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentanților societății civile la consultările convocate pentru data de 6 noiembrie sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.

ExpertForum (EFOR)

Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE)

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN)

Asociația Pro Infrastructură

Care sunt propunerile Centrului de Resurse pentru participare publica

Centrul de Resurse pentru participare publica a transmis B365.ro un răspuns adresat preşedintelui Iohannis la propunerea de a consulta „atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada” pentru desemnarea unui viitor prim-ministru. Iată comunicatul transmis de ONG:

1. Strada nu are lideri sau reprezentanți, în piață sunt cereri și grupuri diverse, unite de nemulțumirea față de cum a funcționat sistemul până acum, ignorând vocile cetățenilor. Forțându-i să își desemneze reprezentanți, riscăm să vulnerabilizăm o mișcare civică. Oamenii din stradă au puterea să se organizeze cum vor ei.
2. De asemenea, de obicei, ONGurile nu au în menirea lor sa propună/desemneze un candidat sau altul ca prim-ministru. Deși ne asumăm anumite valori, alegem să le promovăm fără a fi partinici. Încurajăm însă respectarea mecanismelor instituționale de dialog cu societatea civilă. Aceleași mecanisme pot fi puse în funcțiune pentru dialogul cu cetățenii, oricând, nu numai în situații de revoltă socială.

Lucruri bune care se întâmplă
Ne-am bucurat că Președintele țării dorește să consulte  „un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada”. Ieri, când aflaserăm că a chemat partidele la consultare, credeam că nu prea a înțeles mesajul străzii.
Pentru că sunt niște lucruri bune care se întâmplă și care trebuie continuate:
1. Sunt foarte mulți români care participă la schimbare. Iar această energie ne poate scoate din stagnare și blazare.
2. Și-a dat demisia un guvern care părea înrădăcinat în putere – și măcar pentru atât am putea spera că există o șansă de reformă.
3. Președintele, învestit cu multă încredere prin votul de anul trecut, recunoaște oamenii din stradă ca partener de dialog.

Lucruri care trebuie evitate
Sperăm însă că întâlnirea cu strada va fi pregătită în așa fel încât să nu pervertească energia civică. Pentru ca această întâlnire să fie productivă, autoritățiile trebuie să înțeleagă că nu se poate:
1. Să vorbească cu câțiva reprezentanți!
Strada nu are cum să își delege acum câțiva reprezentanți – cine se va duce? Cel care avea portavoce? Cel al cărui număr/ email e cunoscut de cineva de la Președinție? Cel care e recunoscut că a mai participat la niște proteste și a apărut la televizor? Am fost la mai multe întâlniri cu grupuri de inițiativă la care aleșii sau funcționarii publici întrebau: pe cine reprezentați? Câți oameni? Aveți ștampilă?
Dacă strada va dori să se organizeze, este un proces al străzii, care trebuie să crească organic, la inițiativa ei, și care are nevoie de un timp îndelungat.
2. Să stea de vorbă (doar) la Cotroceni!
Strada – după ce a inundat străzile mai multor orașe, nu se va așeza cuminte pe 5 fotolii să aibă o discuție de 2 ore și să iasă ulterior să dea declarații de presă – acesta este modul tradițional de a face politică, strada cere acum tocmai reformarea mecanismelor tradiționale. O întâlnire despre revendicările străzii ar putea fi un prim pas, dar, așa cum scrie și pe Facebook, ar fi obligatoriu să participe și un laptop.
3. Să spună clar ce vor, iar ideile lor să nu se bată cap în cap!
Strada nu are o listă clară de revendicări – o listă care să devină mandatul unor astfel de reprezentanți. O serie de liste circulă deja pe Facebook și media și vor continua să apară. Nu există un consens absolut (și nici nu este acesta lucrul pe care cei 70.000 de oameni și l-au propus) – cu excepția demisiilor – care au fost obținute! Unii vor o viață decentă, alții s-au săturat de corupție, alții vor impozitare progresivă, alții să nu mai meargă atâția bani la Biserică sau să decidă singuri ce se face cu impozitul lor, alții nici măcar nu pot să-si exprime dorințele, dar cu toții vor o schimbare. O alta decât cele de până acum.
Și aceleași lucruri sunt valabile și pentru ONG-uri – care nici ele nu au mecanisme de reprezentare și adesea au păreri contrare cu privire la ce este mai bine (iar instituția publică trebuie să accepte că rolul său este și să medieze și să își asume responsabilitatea unei alegeri). ONG-urile stau mai bine doar la capitolul obișnuința consultărilor și participării la dezbateri.

Ce credem că poate face Președintele
Așadar, așa cum în campanie candidatul Klaus Iohannis a folosit metode alternative de comunicare cu alegătorii, sperăm că și președintele Klaus Iohannis va găsi o cale de a se adresa celor care au așteptări de la el folosind aceeași abordare creativă ca cea care l-a adus în poziția actuală.
Sunt câteva lucruri care credem că pot fi făcute de Președinție:
1. Să fie imaginat un proces de ascultare a cetățenilor și consultare cu ei pe termen lung, care să combine întâlnirile față în față (offline) cu folosirea internetului (online). Facebook sau o platformă tip Your Priorities (www.yrpri.org ) sunt doar două exemple de instrumente gratuite.
2. Să fie extrase cerințele care se pot traduce în măsuri practice (schimbări de legi, criterii de excludere pentru un ministru, introducerea de exerciții de incendiu anuale în școli sau orice altceva) care să devină o listă publică pe care Președintele o susține și la care revine o dată la 3 luni să spună în ce stadiu s-a ajuns cu subiectul. Pentru că mai mult decât să atragă atenția asupra unor subiecte, Președintele nu are mandat – dar să mențină responsabile pe termen lung instituțiile prin simpla întrebare publică, poate.
Credem că dacă fiecare astfel de măsură ar avea un grup de Facebook dedicat, s-ar găsi și cetățeni interesați să contribuie la menținerea pe agendă a subiectelor!
O posibilă sursă de inspirație
În 2011, în Spania mișcările de stradă împotriva politicilor de austeritate s-au transformat în ceea ce e cunoscut sub numele de Indignados sau M-15. Organizatoric, în afară de prezența în stradă, Indignados comunicau în grupuri de lucru online pe teme diverse (unii voiau să evite evacuările, alții eaziunea fiscală etc. ). Această formă le-a permis să transfome mii de oameni furioși din stradă în sute de oameni care au căutat soluții și au documentat și în zeci de oameni care au redactat documente, au organizat întâlniri și au împins spre rezultate concrete. Unii au mers către cartiere și către ideea de a te organiza le nivel local. Alții au mers către participarea la alegeri – câștigând în 2015 primăria Barcelonei. Nu este o rețetă pe care să o urmăm pas cu pas, este doar o sursă de inspirație.

Ce putem face noi
Noi, CeRe, ne putem oferi sprijinul pentru cei care vor să se organizeze. Am vorbit de platforma Your Priorities de care am aflat de la Gunnar Grimsson. Dezbaterea online pare o soluție bună pentru moment. Cu siguranță nu avem nici noi rețeta perfectă, dar din experiența din teren am văzut care sunt derapaje frecvente. Suntem alături și de alți colegi care își oferă resursele.

Încheiem prin a spune că este un moment bun ca energia străzii să înceapă să își caute o formă în care să se adune. Să își stabilească obiective pe care să le urmărească și a căror realizare să le-o ceară oamenilor politici. Nu există nicăieri o rețetă universală care să ducă la un trai decent într-o țară normală. Oamenii politici nu o țin ascunsă într-un sertar. Această rețetă trebuie scrisă, încercată, perfectată. Iar această rețetă trebuie să aibă autor colectiv.

APADOR-CH: Nu ne vom auto-invita la aceste „consultări”

Iată şi poziţia APADOR-CH:

„Domnule președinte Klaus Iohannis, aflăm de la televizor că invitați societatea civilă la consultări la Cotroceni, pentru desemnarea unui viitor prim ministru.

Noi, APADOR-CH, organizație neguvernamentală, parte a societății civile, nu am primit, de data asta, o invitație concretă de la dumneavoastră, dar vă amintim rezultatul precedentelor „consultări cu societatea civilă” pe care le-ați organizat și la care ne-ați invitat.

În data de 5 februarie 2015 ați inițiat procesul de reanalizare a prevederilor unei legi din pachetul Big Brother (retenția datelor). Ați enunțat atunci o serie de principii frumoase, printre care:

• o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ și efectele acestora;

• consultări cu reprezentanți ai societătii civile, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai celui academic;

• respectarea prevederilor Legii transparenței decizionale în procesul de adoptare a textelor de lege.

Ne-am prezentat la consultări, am contribuit, cu bună credință, la îmbunătățirea proiectului de lege aflat în dezbatere, dar nu numai că nu ați ținut seama de ele, ba chiar ați promulgat respectiva lege la fel de netransparent cum a adoptat-o Parlamentul.

Așa cum v-am anunțat imediat după promulgarea legii, noi preferăm să fim consecvenți principiilor de transparență decizională, care v-au fost prezentate în multe întâlniri de când sunteți președinte, și considerăm că singura soluție logică pentru noi este să privim orice initiativă viitoare a Președinției, de a consulta organizațiile semnatare, ca irelevantă, fiind lipsită de consecințe practice.

Mai mult, considerăm total neprofesionistă maniera în care ați ales să organizați această consultare, invitând organizațiile neguvernamentale să se „auto-invite” și sugerând că zecile de mii de oameni ieșiți pe străzi au lideri.

Domnule președinte, credem că societatea civilă e mai vie ca oricând în România și mai credem că nimeni din clasa politică nu înțelege cu adevărat forța ei. Forță care vine din oameni.

Pentru aceste motive noi, APADOR-CH, nu ne vom auto-invita la aceste „consultări”.

Dar, domnule președinte, dacă de data asta chiar doriți să consultați societatea civilă vă putem recomanda noi un loc și o oră: Piata Universității, după ora 18. În orice zi. Veți găsi acolo oameni. Pașnici”.

Ce i-au cerut studenţii lui Iohannis

Președintele Uniunii Studenților din România (USR), Alexandru Bîndar a fost prezent ieri la discuțiile dintre Președintele României Klaus Iohanis și Societatea Civilă. În numele studenților, Uniunea Studenților din România a solicitat domnului Președinte să nu facă niciun compromis în alegerea primului ministru și în speță a noului Guvern. Mai mult, solicitările studenților vizează constituirea unui Guvern format din experți, profesioniști în domeniul pe care îl reprezintă, persoane integre, fără antecedente penale, capabili să conducă un plan de reformă, se arată într-un comunicat de presă remis B365.ro.

O altă solicitare din partea studenților a fost aceea că este nevoie de consultări periodice a Societății Civile, nu doar atunci când se petrec accidente tragice și când cetățenii decid sa iasă în stradă să îsi manifeste nemulțumirile.

La nivel de reformă, din partea reprezentantului USR s-a solicitat alocarea a 6 % din PIB pentru Educație, același procentaj și pentru Sănătate și 3 % pentru cercetare.

În urma discuțiilor de ieri, Președintele Klaus Iohanis a transmis reprezentanților Societății Civile că va convoca la începutul săptămânii viitoare o noua sesiune de dialog în vederea luării unei decizii cu privire la solicitările care i-au fost transmise.

Din solidaritate pentru victimele incendiului din clubul Colectiv, pentru cei plecați dintre noi și pentru cei care în momentul de față se luptă să se recupereze în spitale, studenții au ieșit și aseară în stradă, să comemoreze tragicul incident și să-și exprime compasiune și sprijinul.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button